Drukuj Pin

Chłodnik z botwinki

Kategorie: Zupy
Kuchnia: Dietetyczna, Fit
Tagi: chłodnik, zupa
Czas przygotowania: 20 minutes
Cook Time: 10 minutes
Całkowity czas: 30 minutes
Ilość porcji: 4 osoby
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 400 ml kefiru
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania

  •  Czosnek cebulkę siekamy.
  • Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łodyżki drobno kroimy.
  •  Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy czosnek, następnie dodajemy starte buraki i pokrojone łodyżki. Krótko smażymy ok. 5-10 min. Ściągamy z ognia i studzimy.
  • Rzodkiewki ścieramy na tarce, a koperek siekamy.
  • W misce miksujemy botwiną z jogurtem, kefirem i rzodkiewką. Dodajemy posiekany koperek. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.