Drukuj Pin

Babka pomarańczowa z jogurtem i polewą

Kategorie: Ciasta, Wielkanoc
Kuchnia: Polska
Tagi: babka, ciasto Wielkanocne
Czas przygotowania: 30 minutes
Cook Time: 35 minutes
Całkowity czas: 1 hour 5 minutes
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanki ksylitolu
  • 1 szczypta soli
  • ½ szklanki oleju
  • 3 jajka
  • ½ szklanki jogurtu Greckiego
  • soku z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób wykonania

  • Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z ksylitolem.
  • W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy 2 łyżki ksylitolu i miksujemy.
  • Do utartych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy, sok z pomarańczy i pół łyżeczki soli. Miksujemy na gładko. Masę delikatnie mieszamy z pianą z białek (mieszamy krótko aby masa nie straciła „puszystości”).
  • Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy ok. 35 min w temperaturze 180 st.C bez termoobiegu. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy z piekarniki i pozostawiamy do wystudzenia.
  • Gotową babkę można polać roztopioną czekoladą lub lukrem i udekorować według upodobania.