Drukuj Pin

Sałatka z dorszem, bobem i borówkami

Kategorie: Sałatki
Kuchnia: Bezglutenowa, Dietetyczna, Fit
Tagi: sałatka
Czas przygotowania: 20 minutes
Całkowity czas: 20 minutes
Ilość porcji: 2 osoby
Kalorie: 320kcal
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 1-2 puszki dorsza w oleju lub oliwie z oliwek do kupienia w Biedronce
  • 1/2 szklanki wyłuskanego bobu
  • roszponka
  • borówki amerykańskie
  • 2 łyżki pistacji

Sos

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i ½ łyżeczki miodu
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • sól i ulubione przyprawy

Sposób wykonania

  • Roszponkę myjemy i układamy na talerzach.
  • Układamy kawałki odsączonego z zalewy dorsza.
  • Ugotowany bób obieramy ze skórki, a pistacje siekamy. Dodajemy do sałatki.
  • Całość posypujemy borówkami.

Sos

  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę i doprawiamy solą i przyprawami.