Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z makaronem. Przepis na pyszną i szybką zupę.
Drukuj Pin

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Kategorie: Obiad, Zupa
Kuchnia: Dietetyczna, Wegańska
Tagi: zupa
Czas przygotowania: 20 minutes
Cook Time: 30 minutes
Całkowity czas: 50 minutes
Ilość porcji: 6 osób
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 0,5 kg różnych grzybów leśnych (kurki, borowiki, podgrzybki, maślaki)
  • 3 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 kostka bulionu warzywnego (najlepiej domowa lub z dobrym składem)
  • Woda
  • Sól, pieprz do smaku
  • Świeży koper

Sposób wykonania

  • Grzyby dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek i obgotowujemy.
  • W drugim garnku gotujemy wywar z warzyw (woda+marchewka+kostka bulionowa+ziele angielskie+liście laurowe).
  • Podgotowane grzyby odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i krótko przesmażamy. Tak przygotowane grzyby dodajemy do bulionu. Gotujemy ok. 10-12 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem i świeżym koprem. ⠀