Drożdżówki ze śliwkami i lukrem. Przepis na szybkie drożdżówki. Bez mleka.
Drukuj Pin

Drożdżówki ze śliwkami i lukrem

Pyszne i szybkie drożdżówki ze śliwkami i lukrem. Bez mleka i masła.
Kategorie: Ciasta, Drożdżówki
Kuchnia: Bez masła, Bez mleka
Tagi: drożdżówki
Czas przygotowania: 45 minutes
Cook Time: 25 minutes
Całkowity czas: 1 hour 10 minutes
Ilość porcji: 8 drożdżówek
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

500 g mąki pszennej

    1 jajko

      60 g miodu lub cukru

        50 g oleju (użyłam z orzechów włoskich )

          20 g świeżych drożdży

            1 szkl. lekko ciepłego mleka roślinnego lub zwykłego

              garść orzechów włoskich

                Dżem śliwkowy, śliwki w syropie lub świeże śliwki

                  Sposób wykonania

                  • Mieszamy ciepłe (nie gorące) mleko z drożdżami i dwoma łyżkami cukru. Przykrywamy i odstawiamy na chwile, żeby drożdże zaczęły pracować.
                  • Przesiewamy do miski mąkę, mieszamy ze szczyptą soli, dodajemy, zaczyn drożdżowy, jajko, miód i na końcu olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
                  • Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 st. Ciasto dzielimy na mniejsze kulki i rozpłaszczamy je na okrągły placek. Na środek nakładamy powidła śliwkowe, odsączone śliwki z syropu lub świeże owoce i zawijamy boki do środka. Drożdżówki układamy w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch jajkiem wymieszanym z łyżeczką mleka. Pieczemy ok. 20-25 min.
                  • Gotowe drożdżówki studzimy na kratce. Przestudzone polewamy lukrem i posypujemy orzechami.