Kotlety siekane z młodą kapustą. Dietetyczny obiad.
Drukuj Pin

Kotlety siekane z młodą kapustą

Kategorie: Obiad
Kuchnia: Dietetyczna, Polska
Tagi: Dania mięsne, Kotlety, Obiad
Czas przygotowania: 20 minutes
Cook Time: 35 minutes
Całkowity czas: 55 minutes
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

Kotlety

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 kopiata łyżka gęstego jogurtu najlepiej Greckiego
  • 1 płaska łyżka musztardy delikatesowej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Posiekana natka pietruszki
  • Sól pieprz
  • Olej do smażenia

Młoda kapusta z marchewką

  • 1 główka kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 250 ml bulionu
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • Pęczek koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania

Kotlety

  • Fileta myjemy i oczyszczamy z błonek i chrząstek. Kroimy w drobną kostkę.
  • W misce mieszamy jajka z jogurtem, musztardą i mąką.
  • Dodajemy posiekaną pietruszkę i pokrojone mięso. Dokładnie mieszamy .
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masa powinna przypominać w konsystencji ciasto na racuchy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.
  • Odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczniczka papierowego.

Młoda kapusta z marchewką

  • Kapustę szatkujemy. Marchewkę obieramy i drobno siekamy. Wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 20 min.
  • Dodajemy 1 łyżkę oliwy lub masła posiekany koperek oraz 2 łyżki soku z cytryny. Jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
  • *Kotleciki proponuję serwować z młodymi ziemniaczkami !