Zupa krem z dyni. Najlepszy przepis.
Drukuj Pin

Zupa krem z dyni i pomarańczy

Pyszna, sycąca i dietetyczna zupa z dyni z pomarańczą i mleczkiem kokosowym.
Kategorie: Obiad, Zupy
Kuchnia: Bezglutenowa, Dietetyczna, Fit, Wegańska
Tagi: dynia, zupa krem
Czas przygotowania: 20 minutes
Cook Time: 30 minutes
Całkowity czas: 50 minutes
Ilość porcji: 6 osób
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 1 dynia Hokkaido
  • 3 marchewki
  • Sok z 1 słodkiej pomarańczy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Mleczko kokosowe
  • Sól
  • Pieprz ⠀

Sposób wykonania

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Dynię i marchewki kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy ok. 20-25 min, aż warzywa będą miękkie. Po wystudzeniu zdejmujemy z nich skórę. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy przyprawy. Przykrywamy i gotujemy ok. 10 min. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy zabieloną mleczkiem kokosowym.