Pierniczki bez glutenu, jajek i cukru
Drukuj Pin

Pierniczki bezglutenowe (bez jajek i cukru)

Pyszne i kruche pierniczki bez glutenu, jajek. Słodzone ksylitolem i miodem.
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasteczka
Kuchnia: Bezglutenowa
Tagi: bez cukru, bez glutenu, bez jajek, pierniczki
Czas przygotowania: 30 minutes
Cook Time: 10 minutes
Całkowity czas: 40 minutes
Ilość porcji: 24 ciasteczka
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 125 g margaryny roślinnej
  • 100 g płynnego miodu najlepiej wielokwiatowy
  • 100 g ksylitolu
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 250 g mąki ryżowej
  • 250 g mąki kukurydzianej + do podsypania
  • 1 łyżeczka sody

Lukier

  • 200 g cukru pudru
  • 3-4 krople soku z cytryny
  • 1 białko

Sposób wykonania

  • Do rondelka przekładamy odważoną margarynę ,miód, ksylitol, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy .
  • Mąki przesiewamy. Do przestudzonej masy wlewamy sodę rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody. Całość wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto, ręcznie lub za pomocą miksera. W razie potrzeby można dosypać trochę mąki kukurydzianej. Ciasto będzie bardzo delikatne (ale takie ma być).
  • Dzielimy ciasto na kawałki. Następnie delikatnie rozciągamy wałkiem (ważne żeby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko bo ciężko będzie układać ciasteczka na blaszce. Wykrawamy foremkami różne kształty i układamy na blaszce. Pieczemy w 180 st. C ok. 10 min (ważne aby pilnować, żeby się nie przypaliły, czas zależy od tego jakiej grubości są ciastka)