Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką. Wegańskie drożdżowe paszteciki.
Drukuj Pin

Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką

Wegańskie drożdżowe paszteciki z pieczarkami i czarnuszką ! Pyszne, idealne do barszczu.
Kategorie: Boże Narodzenie
Kuchnia: Polska, Wegańska
Tagi: bez jajek, paszteciki, przystawki,, wegańskie
Czas przygotowania: 40 minutes
Cook Time: 20 minutes
Całkowity czas: 1 hour
Ilość porcji: 24 paszteciki
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 600 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub wegańskiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Nadzienie

  • 1 duże opakowanie pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • sól pieprz, zioła lub domowa wegeta
  • opcjonalnie można dodać 1/2 cebuli

Sposób wykonania

Nadzienie

  • Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy pieczarki (można dodać też cebulę, którą podsmażamy krótko przed dodaniem pieczarek). Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy i dusimy (woda powinna wyparować).

Ciasto drożdżowe

  • Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy do nich lekko ciepłe mleko i łyżeczkę cukru. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie wlewamy spienione drożdże, następnie dodajemy sól i olej. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Formujemy kulę i kładziemy ją na oprószonym mąką blacie. dzielimy na części. Każdą wałkujemy na prostokąt. Na końcach układamy farsz i zawijamy w rulon, następnie tniemy je na mniejsze kawałki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem. Smarujemy mlekiem roślinnym i posypujemy czarnuszką. Przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia. Podczas gdy bułeczki rosną, nagrzewamy piekarnik do 180 st. Wkładamy paszteciki do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 min.