Przepis na ciasto murzynek. Pyszne i tradycyjne ciasto z kakao.
Drukuj Pin

Murzynek tradycyjny i najlepszy

Najlepszy murzynek ! Wilgotny, puszysty i rozpływający się w ustach.
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta
Kuchnia: bez laktozy, Bez mleka, Polska
Tagi: bez laktozy, Boże Narodzenie, Ciasta
Czas przygotowania: 40 minutes
Cook Time: 40 minutes
Całkowity czas: 1 hour 20 minutes
Ilość porcji: 6 osób
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 100 g roślinnej margaryny lub masła
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 60 ml mleka roślinnego lub zwykłego

Sposób wykonania

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. W czasie gdy piekarnik się nagrzewa w rondelku podgrzewamy margarynę lub masło z cukrem, kakao i mlekiem. Mieszamy do czasu aż masło i cukier się rozpuszczą, następnie ściągamy garnek z palnika i studzimy masę.
  • Gdy masa ostygnie dodajemy do niej żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką sięgając dna. Ważne aby dobrze wymieszać składniki i nie było w nim grudek.
  • W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy i delikatnie mieszamy napowietrzając masę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka ok. 40 min.