Pierniczki świąteczne z lukrem
Drukuj Pin

Pierniczki świąteczne – miękkie i pyszne

Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasteczka
Kuchnia: Polska
Tagi: Boże Narodzenie, ciasteczka, pierniczki
Czas przygotowania: 30 minutes
Cook Time: 12 minutes
Całkowity czas: 42 minutes
Ilość porcji: 24 ciastka
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 200 g roślinnego masła lub zwykłego
  • 100 g ksylitolu można zamienić na cukier
  • 180 g miodu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko ⠀

Sposób wykonania

  • W garnku podgrzewamy masło z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z palnika i dodajemy do masy łyżeczkę sody ( uwaga ! Masa zacznie się bardzo pienić dlatego ważne jest to aby garnek był duży i wysoki). Odstawiamy mieszankę na 15 min.
  • Do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie wlewamy ciepłą masę i mieszamy łyżką. Wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto za pomocą łyżki (będzie się kleiło ale takie ma być) . Przykrywamy miskę folią spożywczą i chowamy na minimum 1 h do lodówki.
  • Schłodzone ciasto dzielimy na części. Rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy ciasteczka za pomocą foremek. Pieczemy je w 180 st. C ok. 10-12 min (trzeba pilnować żeby się nie przypaliły). Upieczone ciasteczka studzimy.
  • Gotowe pierniczki można udekorować lukrem lub czekoladą.