Go Back
Print
Recipe Image
Drukuj
Pin
Ciasto ucierane z dżemem
Szybkie i pyszne kakaowe ciasto ucierane przełożone dżemem malinowym.
Kategorie:
Ciasta
Kuchnia:
Polska
Tagi:
Ciasta
Czas przygotowania:
20
minutes
Cook Time:
40
minutes
Całkowity czas:
1
hour
Ilość porcji:
12
kawałków
Autor:
Marcepanowa kuchnia
Składniki
180
g
miękkiego masła
120
g
cukru
3
jajka
200
g
mąki
3
łyżki kakao
2
łyżeczki proszku do pieczenia
150
ml
śmietany 18 %
Sposób wykonania
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Blachę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli.
Wbijamy po jednym jajku nie przerywając miksowania. Masa powinna być bardzo puszysta.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z kakao, a następnie dodajemy partiami do masy na przemian ze śmietaną.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z masą.
Ciasto przelewamy na blachę i wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 min do suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzimy, następnie delikatnie przekrawamy na pół. Smarujemy jeden blat dżemem i przykrywamy drugim.
Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.