Go Back
Print
Recipe Image
Drukuj
Pin
Kotlety siekane z młodą kapustą
Kategorie:
Obiad
Kuchnia:
Dietetyczna, Polska
Tagi:
Dania mięsne, Kotlety, Obiad
Czas przygotowania:
20
minutes
Cook Time:
35
minutes
Całkowity czas:
55
minutes
Autor:
Marcepanowa kuchnia
Składniki
Kotlety
1
podwójna pierś z kurczaka
2
jajka
1
kopiata łyżka gęstego jogurtu
najlepiej Greckiego
1
płaska łyżka musztardy delikatesowej
3
łyżki mąki pszennej
Posiekana natka pietruszki
Sól
pieprz
Olej do smażenia
Młoda kapusta z marchewką
1
główka kapusty
1
duża marchewka
250
ml
bulionu
1
łyżka oliwy lub masła
Pęczek koperku
2
łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania
Kotlety
Fileta myjemy i oczyszczamy z błonek i chrząstek. Kroimy w drobną kostkę.
W misce mieszamy jajka z jogurtem, musztardą i mąką.
Dodajemy posiekaną pietruszkę i pokrojone mięso. Dokładnie mieszamy .
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masa powinna przypominać w konsystencji ciasto na racuchy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczniczka papierowego.
Młoda kapusta z marchewką
Kapustę szatkujemy. Marchewkę obieramy i drobno siekamy. Wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 20 min.
Dodajemy 1 łyżkę oliwy lub masła posiekany koperek oraz 2 łyżki soku z cytryny. Jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
*Kotleciki proponuję serwować z młodymi ziemniaczkami !