Najlepsze nocne bułeczki. Puszyste i chrupiące, idealne na śniadanie !
Kategorie: Pieczywo
Kuchnia: Polska
Tagi: bułki
Czas przygotowania: 1day
Cook Time: 20minutes
Całkowity czas: 1day20minutes
Ilość porcji: 8bułek
Autor: Marcepanowa kuchnia
Składniki
Zaczyn drożdżowy
1szklanka mąki pszennej
1szklanka wody
3gsuszonych drożdży
Ciasto właściwe
Cały zaczyn
300gmąki pszennej
3gsuszonych drożdży
1łyżeczka cukru lub miodu
80mllekko ciepłej wody
80mllekko ciepłego mleka
1płaska łyżeczka soli
2łyżki oleju lnianegolub innego
Sposób wykonania
W misce mieszamy składniki zaczynu (ciasto powinno mieć jednolitą i dość gęstą konsystencję).
Tak przygotowany zaczyn przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około godzinę w temperaturze pokojowej, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie wkładamy miskę do lodówki (ja robię to wieczorem) na ok. 12 godzin.
Następnego dnia do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier lub miód, zaczyn, mleko, wodę i olej, na koniec dodajemy sól.
Wyrabiamy ciasto (powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można podsypać mąką).
Z gotowego ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części i formujemy bułki.
Układamy je w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st.C, a na dno piekarnika wkładamy kilka kostek lodu, żeby go zaparować (można też umieścić na dnie naczynie żaroodporne z wodą).
Bułki pieczemy przez 12 – 15 minut, aż wyrosną, a wierzch się zarumieni.