Sernik bananowy z masą kajmakową i orzechami w karmelu
Pyszny kremowy sernik bananowy z kajmakiem i orzechami. Dla fanów sernika !
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Deser
Kuchnia: Polska
Tagi: Boże Narodzenie, Ciasta, sernik
Czas przygotowania: 30minutes
Cook Time: 1hour
Całkowity czas: 1hour30minutes
Ilość porcji: 12osób
Autor: Marcepanowa kuchnia
Składniki
170 -180gherbatników
70-80groztopionego masła ⠀
1kgsera z wiaderka
200mlśmietany kremówki 30%
2duże banany lub 3 małe
3jajka
2łyżki mąki ziemniaczanej
100gcukru pudru
1łyżeczka ekstraktu z wanilii ⠀
Masa kajmakowa w puszce
Orzechy w karmelu
Sposób wykonania
Ciasteczka rozdrabniamy w mikserze. Masło roztapiamy i wlewamy do ciasteczek. Dokładnie mieszamy. Ciasteczkową masą wylepiamy spód tortownicy, następnie podpiekamy 10-12 min w 180 st.C. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Banany miksujemy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy całe jajka, śmietankę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Miksujemy na gładką masę bez grudek. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy 55-60 min w 170 st.C . Sernik sporo urośnie, ale potem lekko opadnie. Gotowy sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przestudzony sernik smarujemy masą kajmakową z puszki i dekorujemy orzechami w karmelu. Wkładamy na całą noc do lodówki. ⠀