50groztopionego masła roślinnego lub bez laktozymożna dać zwykłe
2żółtka
30gświeżych drożdży
3łyżki cukrumożna dać więcej
1łyżeczka ekstraktu waniliowego ⠀
Skórka z pomarańczy
Cukier puder ⠀
Sposób wykonania
Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku. Dodajemy do nich łyżeczkę cukru, następnie odstawiamy na 10 min.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, resztę cukru, 2 żółtka, roztopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy. Wyrabiamy gładkie ciasto.
Dzielimy je na części. Każdą wałkujemy na cienki prostokąt. Tniemy na paski. Robimy nacięcie pośrodku i zawijamy jeden z końców do środka. Faworki układamy na blaszce wyłożonej papierem i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
W czasie gdy faworki będą wyrastały nagrzewamy piekarnik do 180 st. C pieczemy je ok. 12-15 min (zależy to od mocy piekarnika).
Przestudzone faworki posypujemy cukrem pudrem i posypujemy skórką z pomarańczy lub mandarynki (wcześniej należy ją sparzyć).