Pyszne wegańskie drożdżówki z rabarbarem, truskawkami i kukurydzianą kruszonką.
Kategorie: Deser, Drożdżówki
Kuchnia: bez laktozy, Bez mleka, Wegańska
Tagi: drożdżówki, wegańskie
Czas przygotowania: 1hour
Cook Time: 25minutes
Całkowity czas: 1hour25minutes
Ilość porcji: 10drożdżówek
Autor: Marcepanowa kuchnia
Składniki
250gmąki
50gmasła lub margarynymożna dać też olej
130mlmleka roślinnegopolecam sojowe, ryżowe lub owsiane
25gświeżych drożdży
50gksylitolu lub cukru ⠀
Kruszonka
4łyżki mąki kukurydzianej
3łyżki oleju kokosowego lub masła
2łyżki ksylitolu lub cukru
Sposób wykonania
Mleko lekko podgrzewamy, kruszymy do niego drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy drożdże aż zaczną się pienić (ok. 10 min.)
Masło roztapiamy i studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z cukrem. Wlewamy zaczyn drożdżowy i przestudzone masło. Ciasto zarabiamy, jeśli będzie się bardzo kleić należy posypać mąką, ale ważne aby nie dać jej za dużo bo ciasto wyjdzie twarde ! Przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1h (powinno podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto zbijamy ręką aby je odpowietrzyć. Formujemy z ciasta kulki, które spłaszczam, a środek odciskamy za pomocą szklanki. Do środka dajemy pokrojony rabarbar, truskawki i maliny (można użyć dowolnych owoców). Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem, a wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy je w 180 st. ok. 20 min.