Wegański deser z bezami z aquafaby, kokosową bitą śmietaną i truskawkami
Kategorie: Deser
Kuchnia: bez laktozy, Bez mleka, Bezglutenowa, Wegańska
Tagi: bezy, deser
Czas przygotowania: 30minutes
Cook Time: 2hours
Całkowity czas: 2hours30minutes
Ilość porcji: 2osoby
Autor: Marcepanowa kuchnia
Składniki
Kokosowa bita śmietana
1puszkamleczka kokosowowysoko tłuszczowgo
3 łyżkiksylitolu lub cukru
Bezy z aquafaby
150mlwody z puszki po ciecierzycy
180gcukru (drobnego do wypieków lub cukru pudru
1łyżeczka soku z cytryny ⠀
Dodatkowo
truskawki
Sposób wykonania
Bezy z aquafaby
Wodę po ciecierzycy ubijamy ze szczyptą soli ( powinna być w temp. pokojowej) na sztywną pianę.
Następnie dodajemy partiami cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca (tak jak w przypadku piany z białek. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
Blachę wykładamy papierem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy mniejsze bezy.
Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 120 st. C i od razu zmniejszamy temp. do 100 st. C. Suszymy bezy ok. 1,5-2 h. ⠀
Deser kokosowy
Stałą część mleczka kokosowego ubić z ksylitolem (musi być dobrze schłodzona), płynną cześć można wykorzystać np. do koktajlu lub sosu.
Na dnie pucharków, misek lub szklanek dajemy pokrojone truskawki i pokruszone bezy, następnie dodajemy kokosową bitą śmietanę, następnie ponownie układamy truskawki. Wierzch posypujemy pokruszonymi bezami.