Pyszne kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym ! Bez glutenu, wegańskie i bez cukru.
Kategorie: Ciasteczka, Deser
Kuchnia: bez cukru, Bezglutenowa, Wegańska
Tagi: babeczki, szarlotka
Czas przygotowania: 40minutes
Cook Time: 30minutes
Całkowity czas: 1hour10minutes
Ilość porcji: 12babeczek
Autor: Marcepanowa kuchnia
Składniki
Ciasto kruche
200gskrobi ziemniaczanej
200gmąki kukurydzianej
240groślinnej margaryny lub masła
100gksylitol
Nadzienie
1kgkwaśnych jabłek
2łyżeczkicynamonu
1/2łyżeczkikardamonu
1łyżka ksylitolu
Sposób wykonania
Składniki na ciasto zagniatamy. Formujemy z niego kule i wkładamy na chwile do lodówki.
Dzielimy je na części. Rozwałkowujemy jedną cześć na prostokąt i wycinamy okręgi za pomocą szklanki, wylepiamy nimi formę na muffinki, a do środka nakładamy nadzienie.
Rozwałkowujemy drugą cześć i tniemy na paski, zaplątany kratkę j wycinamy z niej okręgi o takiej samej średnicy, przykrywamy nimi babeczki.