Pyszne i puszyste słodkie bułeczki w kształcie dyni, pachnące karadmonem i cynamonem.
Kategorie: Drożdżówki, Pieczywo
Kuchnia: Wegańska
Tagi: bułki, drożdżówki
Czas przygotowania: 1hour20minutes
Cook Time: 20minutes
Całkowity czas: 1hour40minutes
Ilość porcji: 12bułek
Autor: Marcepanowa kuchnia
Składniki
30gświeżych drożdży
2łyżki cukru
250mlmlekau mnie roślinne
1łyżeczka cynamonu
1/2łyżeczki kardamonu
1/2łyżeczki ekstraktu z waniliimożna pominąć
Ok. 500 g mąki + do podsypania
60-70gksylitolu lub cukru
30mloleju
Sposób wykonania
Mleko lekko podgrzewamy z cynamonem i kardamonem. Kruszymy do niego drożdże i dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10-12 min. Do zaczynu dodajemy ok. 500 g mąki pszennej, ksylitol, olej i ekstrakt z wanilii. Wyrabiamy ciasto. Podsypujemy mąką tak aby nie kleiło się do rąk. Wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 h do wyrośnięcia. Pozbywamy się powietrza uderzając ciasto pięścią. Urywamy kawałki i formujemy bułki. Obwiązujemy sznurkiem aby nadać kształt dyni. Uskładanych je na blaszce. Wierzch smarujemy mlekiem lub olejem. Pieczemy w 180 st. C ok. 15-20 min. Gotowe bułeczki studzimy.