Deser bezowy z truskawkami (wegańskie bezy)

Deser z truskawkami i bezami. Wegańskie bezy z aquafaby.
0 0 vote
Article Rating

Deser bezowy z truskawkami i wegańsą kokosową bitą śmietaną ! Idealny na upały 🙂

Kto nie lubi takich deserów? Pyszne, lekkie i słodkie, choć truskawki trochę przełamują tutaj tą słodycz 😀 Deser jest w 100 % wegański a bezy zrobiłam z aquafaby. Miałam już do nich kilka podejść i nie wszystkie były udane. Ale tym razem mogę powiedzieć, że wyszły idealne ! Kruche z zewnątrz i miękkie w środku. Jeśli ktoś z Was jeszcze nie próbował takiego połączenia to gorąco polecam 🙂

Deser z truskawkami i bezami. Wegańskie bezy z aquafaby.

Deser bezowy z truskawkami – przepis

Składniki:
1 puszka mleczka kokosowego
3 łyżki ksylitolu
Truskawki


Stałą część mleczka kokosowego ubić z ksylitolem (musi być dobrze schłodzona), płynną cześć można wykorzystać np. do koktajlu lub sosu. Na dnie pucharków, misek lub szklanek dajemy pokrojone truskawki i pokruszone bezy, następnie dodajemy kokosową bitą śmietanę, następnie ponownie układamy truskawki. Wierzch posypujemy pokruszonymi bezami.

Bezy z aquafaby

Składniki:
150 ml wody z puszki po ciecierzycy
180 g cukru (drobnego do wypieków lub cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny ⠀


Wodę po ciecierzycy ubijamy ze szczyptą soli ( powinna być w temp. pokojowej) na sztywną pianę. Następnie dodajemy partiami cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca (tak jak w przypadku piany z białek. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Blachę wykładamy papierem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy mniejsze bezy. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 120 st. C i od razu zmniejszamy temp. do 100 st. C. Suszymy bezy ok. 1,5-2 h. ⠀


Uwagi !

Ważne aby woda po ciecierzycy była w temperaturze pokojowej.
Najlepiej dodać cukier drobny lub cukier puder.

Deser z truskawkami i bezami. Wegańskie bezy z aquafaby.
Deser z truskawkami i bezami. Wegańskie bezy z aquafaby.

Deser bezowy z truskawkami

Wegański deser z bezami z aquafaby, kokosową bitą śmietaną i truskawkami
Kategorie: Deser
Kuchnia: bez laktozy, Bez mleka, Bezglutenowa, Wegańska
Tagi: bezy, deser
Czas przygotowania: 30 minutes
Cook Time: 2 hours
Całkowity czas: 2 hours 30 minutes
Ilość porcji: 2 osoby
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

Kokosowa bita śmietana

  • 1 puszka mleczka kokosowo wysoko tłuszczowgo
  • 3 łyżki ksylitolu lub cukru

Bezy z aquafaby

  • 150 ml wody z puszki po ciecierzycy
  • 180 g cukru (drobnego do wypieków lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny ⠀

Dodatkowo

  • truskawki

Sposób wykonania

Bezy z aquafaby

  • Wodę po ciecierzycy ubijamy ze szczyptą soli ( powinna być w temp. pokojowej) na sztywną pianę.
  • Następnie dodajemy partiami cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca (tak jak w przypadku piany z białek. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
  • Blachę wykładamy papierem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy mniejsze bezy.
  • Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 120 st. C i od razu zmniejszamy temp. do 100 st. C. Suszymy bezy ok. 1,5-2 h. ⠀

Deser kokosowy

  • Stałą część mleczka kokosowego ubić z ksylitolem (musi być dobrze schłodzona), płynną cześć można wykorzystać np. do koktajlu lub sosu.
  • Na dnie pucharków, misek lub szklanek dajemy pokrojone truskawki i pokruszone bezy, następnie dodajemy kokosową bitą śmietanę, następnie ponownie układamy truskawki. Wierzch posypujemy pokruszonymi bezami.
0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
CookUp
5 miesięcy temu

Wygląda przepysznie, a jeśli jest tak lekki, jak piszesz, to poprosimy jeszcze jedną porcję! Świetny przepis i ogromny plus za to, że jest w 100% wegański. 🙂