Najlepsza Focaccia z rozmarynem

Najlepsza Focaccia z rozmarynem

5 1 vote
Article Rating

Najlepsza Focaccia z rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi

Delikatne i puszyste ciasto drożdżowe pachnące rozmarynem i oliwą z oliwek z dodatkiem słodkich pomidorków koktajlowych.

Prawdziwa włoska uczta !

focaccia z rozmarynem i pomidorkami. Wegańska focaccia.

Sekretem tej Focacci jest przefermentowane ciasto z niewielką ilością drożdży, które u mnie garowało ok. 12 h. Po przelaniu do formy odstawiłam je na 40 min aby lekko wyrosło. Dzięki temu zabiegowi nie zyskała cudowny smak oraz miękką, puszystą i “bąbelkową” strukturę ! Chrupiącą skórkę polałam dodatkowo oliwą z oliwek. Naprawdę nic więcej nie trzeba… Ale jeśli już potrzebujecie przepis na jakiś dodatek do Focacci to polecam aromatyczny krem z pomidorów z tego przepisu – zupa-pomidorowa-z-suszonymi-pomidorami/

Najlepsza Focaccia – przepis

Składniki:

500 g mąki chlebowej
420 ml ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo: rozmaryn i pomidorki koktajlowe 

Sposób wykonania:

Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy cukrem, wlewamy wodę i mieszamy. odstawiamy na 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do zaczynu drożdżowego dodajemy mąkę, oliwę z oliwek i sól. Mieszamy ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto będzie luźne, ale takie ma być. Miskę przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na całą noc w temp. pokojowej.
Następnego dnia piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Ciasto mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie prostokątna forma).
Na wierzchu układamy pomidorki lekko wciskając je w ciasto. Posypujemy rozmarynem i solą gruboziarnistą. Odstawiamy na 30-40 min. do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 25-30 min.

focaccia z rozmarynem i pomidorkami. Wegańska focaccia.

Najlepsza Focaccia

Pyszna i puszysta, drożdżowa Focaccia z rozmarynem, pomidorkami koktajlowymi i oliwą z oliwek
Kategorie: Obiad, Pieczywo
Kuchnia: kuchnia włoska, Wegańska
Tagi: chleb, focaccia, pieczywo, pizza
Czas przygotowania: 12 hours
Cook Time: 25 minutes
Całkowity czas: 12 hours 25 minutes
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 500 g mąki chlebowej
  • 420 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g świeżych drożdży

Sposób wykonania

  • Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy cukrem, wlewamy wodę i mieszamy. odstawiamy na 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
  • Do zaczynu drożdżowego dodajemy mąkę, oliwę z oliwek i sól. Mieszamy ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto będzie luźne, ale takie ma być. Miskę przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na całą noc w temp. pokojowej.
  • Następnego dnia piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Ciasto mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie prostokątna forma).
  • na wierzczu układamy pomidorki lekko wciskając je w ciasto. Posypujemy rozmarynem i solą gruboziarnistą. Pieczemy ok. 25-30 min.
5 1 vote
Article Rating
Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x