Czy jest ktoś kto nie lubi domowej pizzy? Wiadomo, że ona smakuje trochę inaczej jak ta serwowana w restauracji. Jednak mimo wszystko jest pyszna. W Internecie można znaleźć bardzo dużo różnych przepisów na ciasta do pizzy. Jednak czy ktoś w ogóle wie, że można je zrobić nie używając do tego w ogóle drożdży? Na pewno bardzo dużo ludzi w tym momencie stwierdzi, że na pewno jest to beznadziejny przepis, a pizza jest niedobra. Jednak naprawdę warto zapoznać się z treścią niniejszego artykułu, gdzie zostanie opisany przepis na pizza bez drożdży. Może kogoś zaskoczyć, ale także zaciekawić. Warto jej spróbować.
Przepis na pizza bez drożdży
Ta wersja pizzy jest równie pyszna co tradycyjna. Zanim jednak zaczniemy przygotowania do jej wykonania, trzeba zorientować się czy mamy wszystkie niezbędne składniki, a tego jest sporo. Zatem będziemy potrzebować:
- pełna szklanka mąki pszennej tortowej – 180 g
- około 0,5 szklanki jogurtu naturalnego – 150 g
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- łyżka oliwy – do posmarowania papieru do pieczenia
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 mały ząbek czosnku
- po sporej szczypcie soli, pieprzu i oregano
- łyżeczka oliwy
- 20 g tartego parmezanu
- 150 g sera mozzarella
- 40 g salami pepperoni
- 50 g małych pomidorków
- kilka listków świeżej bazylii
Jak już przygotowujemy wszystko to możemy wziąć się do pracy. Od czego trzeba zacząć? Na pewno od dodania mąki pszennej do miski. Jednak w sklepach możemy spotkać specjalną mąkę do pizzy więc warto ją kupić. Następnie do tej samej miski wlewamy pół szklanki lekko ciepłego jogurtu naturalnego. Do tego wsypujemy1/3 łyżeczki soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody oczyszczonej. Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać. Robimy to łyżeczką, a po chwili wyrabiamy ciasto chwilę dłońmi. Ciasto musi stać się jednolite. Następnie na dużą, drewnianą deskę lub na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki. Ciasto przekładamy z miski na stolnicę. Jeszcze chwilę wyrabiamy rękoma. Gotowa kula ciasta powinna być elastyczna i zwarta.
Na przygotowaną blachę wylewamy łyżkę oliwy z oliwek. Lub jeśli ktoś nie używa to wystarczy zwykły olej. Rozprowadzamy dłońmi tłuszcz. Nasze ciasto umieszczamy na środku i rozciągamy palcami. Ale tylko w taki sposób, że ranty ciasta muszą być grubsze, zaś środek cieńszy. Następnie tak przygotowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Musi być wysmarowane całe, oprócz rantów. W między czasie nastawiamy piekarnik na temperaturę 250 stopni z termo obiegiem. Jeśli ktoś nie ma termoobiegu to temperatura musi wynosić 260 stopni C. Na ciasto dodajemy ulubione składniki czyli ser, szynkę, pieczarki, pomidory i co tylko chcemy. Wkładamy pizzę do piekarnika i pieczemy przez około 10 minut. Wyjmujemy gotową pizzę i możemy ją jeść.