Tort marcepanowy z wiśniami to bardzo smaczne i ciekawe ciasto. Jego spód jest cytrusowy z odrobiną cynamonu, a nasączony jest sokiem pomarańczowym. Przykrywa go natomiast warstwa wiśni oraz aromatycznej bitej śmietany. Całość jest dosyć słodka, jednak lekka i interesująca w smaku. Z tortem jest nieco zachodu, ale warto poświęcić na jego wykonanie swój czas, gdyż prezentuje się bardzo ładnie.
Tort marcepanowy z wiśniami
SKŁADNIKI:
Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
– po 1 łyżeczce startej skórki z cytryny i pomarańczy
– sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
– 130g miękkiego masła
– 120g cukru
– 2 jajka
– 5 łyżek mleka
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– szczypta mielonych goździków
– 150g mąki
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wierzch:
– 1 słoik wiśni w kompocie
– 50g mąki ziemniaczanej
– 1 mała laska cynamonu
– 200g zmielonych orzechów włoskich
– 500g śmietanki kremówki 36%
– 2 fixy do śmietany
– 4 łyżeczki żelatyny
– 1 opakowanie cukru wanilinowego
– 450g masy marcepanowej
– 100g cukru pudru + 2 łyżki
– kilka wiśni kandyzowanych
– perełki cukrowe
– cienka tasiemka czerwona
– czerwony barwnik spożywczy.
WYKONANIE CIASTA:
1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Kolejno dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając.
3. Dodać skórkę z cytryny, pomarańczy i przyprawy, wymieszać. Następnie dodać mąkę, mleko i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C z funkcją góra-dół przez 25-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto polać sokiem pomarańczowym i odstawić do ostygnięcia, wyjąć z tortownicy.
WYKONANIE WIERZCHU:
5. Wiśnie osączyć na sitku. W niewielkiej ilości kompotu rozmieszać mąkę ziemniaczaną, resztę kompotu przelać do rondelka, dodać laskę cynamonu i zagotować.
6. Wyjąć cynamon, dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną, znowu zagotować. Mieszać na małym ogniu przez około 1 minutę i zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia na 10 minut, dodać wiśnie i wymieszać. Gęsty żel wiśniowy rozprowadzić na cieście, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
8. Śmietankę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, cukrem wanilinowym i fixem. Żelatynę podgrzać mieszając, aż się rozpuści i odstawić na 5-10 minut do przestygnięcia. Powoli dodawać ją do ubitej śmietanki, miesząc mikserem. Kolejno dodać zmielone orzechy i wymieszać.
9. Śmietankę rozłożyć na wiśniach, formując ją w kopułkę.
10. Marcepan zagnieść z cukrem pudrem. Trochę masy odłożyć na kwiatki, do reszty dodać czerwony barwnik i zagnieść, aby powstał jednolity kolor.
11. Zabarwiony marcepan rozwałkować na okrąg o średnicy około 38cm o grubości około 4mm. Nałożyć go na tort i docisnąć lekko przy spodzie ciasta do jego brzegów. Nadmiar marcepanu odciąć i włożyć do woreczka foliowego.
12. Z kremowego marcepanu wyciąć paseczek i nim udekorować spód ciasta. Na samym końcu wyciąć z jasnego marcepanu kwiatki i w środek każdego lekko wcisnąć kawałek kandyzowanej wiśni. Ułożyć je na torcie i ozdobić cukrowymi perełkami.
13. Spód tortu ozdobić dookoła cienką tasiemką.
Tort można przechowywać w lodówce, najlepiej jednak smakuje na drugi dzień. Kroić ostrym nożem, zaczynając od nacięcia marcepanu.