Masło orzechowe – właściwości

Ostatnio bardzo popularny (zwłaszcza wśród dzieci) krem czekoladowy, przeznaczony głównie do smarowania tostów lub kanapek, wiele osób zastąpiło nieco inną, aczkolwiek równie smaczną pastą, czyli masłem orzechowym. Na pewno jest ono zdrowsze od popularnego kakaowego smarowidła. Niektórzy mówią nawet, że takie masło orzechowe warto wprowadzić do diety odchudzającej, gdyż – według ich przekonań – pomaga ono w zbijaniu wagi. Wydaje się to naprawdę nieprawdopodobne, ale trochę prawdy w tym jest. Masło na pewno powinno zagościć na stałe w diecie niejednego człowieka.

Każde masło orzechowe powstaje z orzechów. Do jego wykonania można wykorzystać różne odmiany orzechów, ale zdecydowanie najczęściej są to po prostu fistaszki, inaczej nazywane orzechami arachidowymi. To tani i jakże popularny gatunek. Poprzez użycie fistaszków można zminimalizować koszty produkcji, dlatego też takie standardowe masło orzechowe z fistaszków kosztuje zwykle nie więcej niż piętnaście złotych. A pasty wykonywany z innych gatunków orzechów są już oczywiście znacznie droższe. Masła z migdałów potrafią kosztować i trzydzieści złotych, a wcale nie oferują dużej pojemności.

A co z wartościami odżywczymi? Czy ze względów zdrowotnych warto wykorzystywać przepisy z masłem orzechowym? Spora część osób na pewno powie, że nie. Trzeba bowiem zwrócić uwagę na kaloryczność produktu, która niestety jest dość wysoka. Klasyczne masło orzechowe zawiera nawet do sześciuset kalorii w stu gramach. Daje to średnio prawie sto kalorii na małą łyżeczkę i niemalże dwieście na dużą łyżkę. A niestety mało kto poprzestanie na takiej ilości. Masło potrafi być tak smaczne, że wręcz chce się je wyjadać prosto ze słoika, a grozi to pochłonięciem olbrzymiej ilości kalorii. We wszystkim należy po prostu zachować umiar. Tylko wtedy masło rzeczywiście okaże się zdrowe.

A by masło miało jeszcze lepsze wartości i tym samym właściwości, warto nauczyć się je przygotowywać samodzielnie. Nie jest to wcale trudne. Należy jednak dysponować dobrym i porządnym blenderem, który poradzi sobie ze zmiksowaniem twardych orzeszków.