Jak wybrać dobre masło orzechowe?

Jak wybrać dobre masło orzechowe? Każdy z nas zada sobie to pytanie, stając przed sklepową półką wypełnioną zróżnicowanymi pastami. Która z nich rzeczywiście będzie dobra? Czym powinniśmy kierować się na zakupach? Smak jest oczywiście ważny, ale nigdy nie powinien być dla nas najważniejszy. Priorytetem musi być dla nas nasze własne zdrowie. A tylko naturalne pasty o dobrych składach pomogą nam o nie zadbać i nam nie zaszkodzą.

Na zakupach kierujmy się zawsze jedną podstawową zasadą. Im więcej orzechów występuje w maśle, tym dla nas lepiej. Pozostałych uzupełniających składników powinno być natomiast jak najmniej. Tak naprawdę przykładem wzorcowego masła orzechowego będzie to składające się w stu procentach z wybranych orzechów. Bo orzechowe pasty nie muszą wcale zawierać żadnych dodatków. Te substancje, którymi uzupełniają je producenci, mają jedynie poprawić ich smak lub przedłużyć ich przydatność do spożycia. Czyste masło na pewno też nam jednak posmakuje, zwłaszcza gdy z jego pomocą spróbujemy odtworzyć sprawdzone przepisy z masłem orzechowym.

Jakie substancje nie powinny zatem występować w dobrych i naturalnych pastach? Na pewno jedną z nich będzie cukier. Uważajmy też na inne substancje słodzące, czyli przede wszystkim syrop glukozowy oraz fruktozę czy nawet bezkaloryczne słodziki. Masło orzechowe nie może zawierać oleju palmowego. Nie powinno też składać się z żadnych konserwantów bądź wzmacniaczy smaku. Każdy taki dodatek jest czymś obcym dla naszego ciała. A nie powinniśmy wprowadzać do naszego organizmu czegoś, czego on nie zna i nie potrafi prawidłowo strawić.

Dawniej zakup dobrego i naturalnego masła orzechowego graniczył niemalże z cudem, jednakże już teraz nie powinien być on dla nikogo problematyczny. Nawet w najzwyklejszych dyskontach i dużych hipermarketach pojawiają się już pasty o bardzo dobrym składzie. Większość z nich wypełniona jest samymi orzechami, do których czasami dodaje się tylko niewielką ilość soli. Takie masła spokojnie możemy zawsze kupować. A nie są one drogie, bo kosztują około 10-20 zł za duże opakowanie produktu.