Murzynka to polskie słodkie ciasto, które jest bardzo znanym przysmakiem w Polsce i za granicą. Jest to najprostsze i najłatwiejsze w wykonaniu ciasto, które można przygotować nawet dla członków swojej rodziny.
W dzisiejszych czasach murzynka używa się jako deseru, ale historia tego ciasta nie jest znana. Najprawdopodobniej jednak ciasto to zostało wymyślone przez polskie zakonnice, które były odpowiedzialne za wypiek najsmaczniejszych ciast w Polsce.
W dzisiejszych czasach murzynka jest symbolem polskiej gościnności i podaje się ją na polskich weselach, urodzinach i innych specjalnych okazjach. Na polskim weselu murzynka podaje się jako deser, ale jeśli chcesz ją podarować jako prezent, możesz zapakować ciasto w pudełko i dodać wiadomość dla przyjaciół.
Co to jest ciasto murzynek?
Jest to proste i łatwe ciasto, które robi się z tych samych składników, z których robi się tort. Ciasto to mieszanina mąki, masła, jajek, mleka i proszku do pieczenia.
Ciasto murzynka jest inne, ponieważ robi się je z mąki chlebowej i cukru. Składa się z dwóch warstw ciasta chlebowego, które następnie pokrywa się cukrem pudrem i masłem. Do ciasta można dodać trochę orzechów lub rodzynek.
Składniki na ciasto murzynka:
Mąka – 1 szklanka
Masło – ½ szklanki
Cukier – 1 filiżanka
Mleko – ½ szklanki
Jajka – 2
Proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
Jak zrobić ciasto murzynka?
Najpierw musisz przygotować ciasto, mieszając mąkę, masło, mleko i cukier. W osobnej misce dodajemy jajka i dobrze je ubijamy.
Mieszaj ciasto przez 15 minut, a następnie ugniataj je, aby stało się gładkie. Ciasto będzie lepkie, ale można je ugniatać rękami.
Natłuścić formę do muffinów, a następnie podzielić ciasto na dwie równe części. Posmaruj wierzch każdego kawałka ciasta masłem.
Teraz przykryj formę wysmarowanym ciastem i pozostaw ciasto na 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 400°F.
Po 30 minutach wyjmij formę do muffinów z lodówki.
Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 20-25 minut.
Wyjmij formę do muffinek z piekarnika i posyp wierzch ciasta cukrem pudrem.
Pozostaw ciasto do ostygnięcia na 15 minut.
Teraz pokrój ciasto i podawaj z dżemem lub dowolną inną polewą.
Wnioski:
Jest to jedno z najłatwiejszych i najprostszych ciast, jakie można przygotować. Możesz zrobić to ciasto dla swojej rodziny i przyjaciół. W dzisiejszych czasach murzynka używa się na polskich weselach i możesz nawet wykorzystać ten przepis na przyjęcie weselne lub na każdą inną okazję.