Szybkie przepisy na zupy jednogarnkowe dla zabieganych

Szybkie przepisy na zupy jednogarnkowe dla zabieganych

Chociaż w dzisiejszych czasach wiele osób ma ograniczony czas na gotowanie, nie musi oznaczać to rezygnacji z pysznych, domowych posiłków. Zupy jednogarnkowe są doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy poszukują szybkich i prostych przepisów na pełnowartościowe danie. W tym artykule przedstawiamy siedem pysznych receptur na zupy jednogarnkowe, które idealnie nadają się dla zabieganych osób.

  1. Zupa pomidorowa z makaronem
  • Składniki:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 100 g makaronu
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

W garnku podsmażamy na maśle posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i selera.

  1. Zupa jarzynowa z mięsem
  • Składniki:
  • 500 g mięsa (np. wołowina, drób)
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 500 g ziemniaków
  • sól, pieprz, zioła

Mięso kroimy na małe kawałki i przysmażamy na patelni. W garnku podsmażamy cebulę, po czym dodajemy pokrojone warzywa. Po chwili dorzucamy mięso i zalewamy wodą.

  1. Zupa krem z dyni
  • Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy dynię i bulion. Gotujemy, aż dynia będzie miękka.

  1. Zupa brokułowa z serem
  • Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera żółtego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany
  • sól, pieprz, koperek

Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości. W garnku podsmażamy cebulę i czosnek, po czym dodajemy brokuł i bulion. Gotujemy kilka minut, aż smaki się połączą.

  1. Zupa gulaszowa z warzywami
  • Składniki:
  • 500 g mięsa gulaszowego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 czerwona papryka
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka słodka, majeranek

Mięso kroimy na kawałki i przysmażamy na patelni. W garnku podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy warzywa i mięso. Zalewamy bulionem i dodajemy przecier pomidorowy.

  1. Zupa pomidorowa z ciecierzycą
  • Składniki:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, bazylia

W garnku podsmażamy na maśle posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory, ciecierzycę, bulion i koncentrat pomidorowy.

  1. Zupa minestrone z warzywami i makaronem
  • Składniki:
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 100 g makaronu
  • sól, pieprz, oregano, bazylia

Marchewki, pietruszki, ziemniaki i cebulę kroimy na małe kawałki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy czosnek, pomidory, fasolę, makaron i przyprawy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, a makaron al dente.

Zupy jednogarnkowe to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie mają czasu na długotrwałe gotowanie. Przygotowanie ich jest szybkie i proste, a smak jest wyjątkowy. Dzięki tym przepisom każdy będzie mógł cieszyć się pysznymi zupami, nawet w pośpiechu. Nie zapominajmy, że zupa to doskonały sposób na zdrowe i sycące danie. Przygotujmy więc jednogarnkowe zupy i cieszmy się smakiem domowych posiłków, nawet w zabieganych czasach.