Piernik to stare, tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe, które przygotowuje się z mąki pszennej, cukru, masła i jajek. Tym razem jednak trzeba zrobić go bezglutenowym, bezcukrowym i zdrowym.
Oto 8 najlepszych przepisów na pierniki.
1. Piernik bezglutenowy
Składniki:
4 szklanki mąki migdałowej
4 filiżanki płatków owsianych
1 filiżanka rozdrobnionego orzecha kokosowego
2/3 filiżanki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka stołowa soli morskiej
½ szklanki sosu jabłkowego
2 łyżki stołowe cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
½ szklanki niesolonego masła
2 duże jajka
½ szklanki melasy
½ szklanki czystego syropu klonowego
½ filiżanki syropu z brązowego ryżu
½ szklanki wody
Cukier puder
Sposób przygotowania:
Połącz w robocie kuchennym mąkę migdałową, płatki owsiane, wiórki kokosowe, siemię lniane, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj masło, jajko i melasę, a następnie dobrze wymieszaj. Następnie dodaj syrop klonowy, syrop z brązowego ryżu, wodę i cynamon. Dobrze wymieszaj i uformuj ciasto. Pozostaw ciasto na 5 minut.
Posmaruj patelnię o wymiarach 9×13 1 łyżką oleju i wyciśnij ciasto tak, aby wypełniło całą patelnię. Piec przez 30-40 minut w temperaturze 350° F. Po 15 minutach pieczenia wyjąć ciasto i pozostawić do ostygnięcia.
Aby przygotować lukier, połącz w robocie kuchennym mleko kokosowe, mleko migdałowe i melasę. Dodaj sos jabłkowy i miksuj przez około 2 minuty. Tak przygotowaną mieszanką polej schłodzony chleb. Posyp cukrem pudrem i smacznego!
2. Bezglutenowy Piernik Czekoladowy Bez Cukru
Składniki:
4 szklanki mąki migdałowej
½ filiżanki kakao w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ szklanki niesolonego masła
½ szklanki oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ filiżanki czystego syropu klonowego
¼ filiżanki melasy
½ szklanki wody
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w misce mąkę migdałową, kakao w proszku, sodę oczyszczoną i cynamon. Dodaj masło, olej kokosowy i melasę, a następnie dobrze ubij. Dodaj syrop klonowy i wodę. Dobrze wymieszaj i odstaw na chwilę.
Posmaruj patelnię o wymiarach 9×13 1 łyżką oleju i wyciśnij ciasto, aby wypełniło całą patelnię. Piec przez 30-40 minut w temperaturze 350° F. Po 15 minutach pieczenia wyjąć ciasto i pozostawić do ostygnięcia.
Aby przygotować lukier, połącz mleko kokosowe i melasę w robocie kuchennym. Dodaj cynamon i ucieraj przez 2-3 minuty. Tak przygotowaną mieszanką posmaruj schłodzony chleb. Posyp cukrem pudrem i smacznego!
3. Ciasteczka piernikowe
Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ szklanki melasy
¼ szklanki świeżego soku z cytryny
½ szklanki masła
1 filiżanka płatków kokosowych
½ szklanki miodu
¼ filiżanki mielonego imbiru
½ filiżanki czystego syropu klonowego
1 filiżanka mąki uniwersalnej
Sposób przygotowania:
W robocie kuchennym połącz ze sobą jajka, ekstrakt waniliowy, melasę, sok z cytryny, masło, wiórki kokosowe, miód, imbir i syrop klonowy. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Uformować ciasto i uformować z niego małe kulki. Obtoczyć je w mące uniwersalnej.
Posmaruj blachę olejem i piecz ciasteczka przez około 10-12 minut w temperaturze 350° F. Ostudź je całkowicie i delektuj się nimi.