3 najsmaczniejsze przepisy na pierniki

Piernik to stare, tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe, które przygotowuje się z mąki pszennej, cukru, masła i jajek. Tym razem jednak trzeba zrobić go bezglutenowym, bezcukrowym i zdrowym.

Oto 8 najlepszych przepisów na pierniki.

1. Piernik bezglutenowy

Składniki:

4 szklanki mąki migdałowej

4 filiżanki płatków owsianych

1 filiżanka rozdrobnionego orzecha kokosowego

2/3 filiżanki mielonego siemienia lnianego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżka stołowa soli morskiej

½ szklanki sosu jabłkowego

2 łyżki stołowe cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

½ szklanki niesolonego masła

2 duże jajka

½ szklanki melasy

½ szklanki czystego syropu klonowego

½ filiżanki syropu z brązowego ryżu

½ szklanki wody

Cukier puder

Sposób przygotowania:

Połącz w robocie kuchennym mąkę migdałową, płatki owsiane, wiórki kokosowe, siemię lniane, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj masło, jajko i melasę, a następnie dobrze wymieszaj. Następnie dodaj syrop klonowy, syrop z brązowego ryżu, wodę i cynamon. Dobrze wymieszaj i uformuj ciasto. Pozostaw ciasto na 5 minut.

Posmaruj patelnię o wymiarach 9×13 1 łyżką oleju i wyciśnij ciasto tak, aby wypełniło całą patelnię. Piec przez 30-40 minut w temperaturze 350° F. Po 15 minutach pieczenia wyjąć ciasto i pozostawić do ostygnięcia.

Aby przygotować lukier, połącz w robocie kuchennym mleko kokosowe, mleko migdałowe i melasę. Dodaj sos jabłkowy i miksuj przez około 2 minuty. Tak przygotowaną mieszanką polej schłodzony chleb. Posyp cukrem pudrem i smacznego!

2. Bezglutenowy Piernik Czekoladowy Bez Cukru

Składniki:

4 szklanki mąki migdałowej

½ filiżanki kakao w proszku

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ szklanki niesolonego masła

½ szklanki oleju kokosowego

1 łyżeczka cynamonu

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

½ filiżanki czystego syropu klonowego

¼ filiżanki melasy

½ szklanki wody

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w misce mąkę migdałową, kakao w proszku, sodę oczyszczoną i cynamon. Dodaj masło, olej kokosowy i melasę, a następnie dobrze ubij. Dodaj syrop klonowy i wodę. Dobrze wymieszaj i odstaw na chwilę.

Posmaruj patelnię o wymiarach 9×13 1 łyżką oleju i wyciśnij ciasto, aby wypełniło całą patelnię. Piec przez 30-40 minut w temperaturze 350° F. Po 15 minutach pieczenia wyjąć ciasto i pozostawić do ostygnięcia.

Aby przygotować lukier, połącz mleko kokosowe i melasę w robocie kuchennym. Dodaj cynamon i ucieraj przez 2-3 minuty. Tak przygotowaną mieszanką posmaruj schłodzony chleb. Posyp cukrem pudrem i smacznego!

3. Ciasteczka piernikowe

Składniki:

2 jajka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

½ szklanki melasy

¼ szklanki świeżego soku z cytryny

½ szklanki masła

1 filiżanka płatków kokosowych

½ szklanki miodu

¼ filiżanki mielonego imbiru

½ filiżanki czystego syropu klonowego

1 filiżanka mąki uniwersalnej

Sposób przygotowania:

W robocie kuchennym połącz ze sobą jajka, ekstrakt waniliowy, melasę, sok z cytryny, masło, wiórki kokosowe, miód, imbir i syrop klonowy. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Uformować ciasto i uformować z niego małe kulki. Obtoczyć je w mące uniwersalnej.

Posmaruj blachę olejem i piecz ciasteczka przez około 10-12 minut w temperaturze 350° F. Ostudź je całkowicie i delektuj się nimi.