Kto nie lubi past, które można smarować na kanapkach? Pewnie mało jest takich osób. Zwłaszcza, że pasty są smaczne i lekkie. Dlatego świetnie nadają się na posiłek rano i wieczorem. Warto dodać, iż pasty można robić z różnych składników. Czy to z jajek, Tofu, ryb. Zależy po prostu co kto lubi i na co ma ochotę. Bardzo popularna jest także pasta z cieciorki z pomidorami. Jest to pyszna przekąska. Często przygotowywana właśnie przez wegan. Wiadomo, że takie osoby, nie jedzą nic, co pochodzi od zwierząt. Dlatego też szukają jakiś alternatyw. Jeśli ktoś jeszcze nigdy nie jadł takiej pasty to warto, aby zapoznał się z treścią niniejszego artykułu. To właśnie tutaj zostanie przedstawiony przepis na właśnie taką pastę.
Pasta z cieciorki z pomidorami
- 1 puszka Cieciorki lub paczka surowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- pół cytryny,
- pół słoiczka suszonych pomidorów,
- sól i pieprz do smaku,
- pieczywo do podania.
Jak już sprawdzimy czy mamy wszystkie niezbędne składniki to można przystąpić do pracy. Od czego najlepiej zacząć? Na początku warto obrać wszystkie ząbki czosnku i rozgniatamy go, najlepiej bokiem noża. Następnie do wcześniej przygotowanej miski musimy dodać odciśniętą z wody ciecierzycę oraz suszone pomidory, czosnek, oliwę, 1-2 łyżki soku z cytryny, szczyptę soli i pieprzu do smaku. Warto dodać, iż można samodzielnie ugotować ciecierzycę. Także jest smaczna. Z tym, że wcześniej przez całą noc musi się ona moczyć w wodzie. Wszystkie dodane składniki blend ujemy.
Jeśli będzie zbyt gęsta, warto dolewać kilka łyżeczek zimnej wody, w razie potrzeby. Tak przygotowaną pastę należy trzymać w lodówce. Jak widać jest to bardzo fajny i smaczny przepis na dość lekką przekąskę. Przepis jest tak prosty, że nie ma w ogóle opcji, aby komuś ta przepyszna pasta w ogóle nie wyszła. Tak przygotowaną pastę mogą jeść wszyscy, szczególnie osoby, które są na diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Jeśli użyjemy ciecierzycy z puszki to przygotowanie takiego dania zajmie nam góra 15 minut, a to bardzo niewiele. Przed przystąpieniem do zrobienia pasty, warto zapoznać się z całym przepisem. Tak jest zdecydowanie najlepiej. Trzeba się przygotować odpowiednio wcześniej do poszczególnych etapów wykonania. Warto dodać, iż z suchą ciecierzycą postępujemy identycznie, jak jest w przypadku fasolki. Jak już pasta będzie gotowa to każdy może przyprawiać ją według własnego smaku. Jeśli ktoś woli bardziej ostrą to może dodać odrobinę przyprawy papryczki chili.