Czy jest ktoś kto nie jadł nigdy w życiu marcepanów? Pewnie tak, ale na pewno takich osób jest niewiele. Są one bardzo dobre, o dość specyficznym w sumie smaku. Najpopularniejsze stają się w sezonie zimowym, a szczególnie gdy nadchodzą święta Bożego Narodzenia. Wtedy już każdy kupuje marcepanki do domu. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić trochę inne marcepany, a dokładniej przepis na marcepan z ziemniaków. Jeśli ktoś nie wie co to jest, jak wygląda i jak smakuje to warto, aby zapoznał się z treścią tekstu, gdyż to właśnie tutaj będzie mógł się czegoś więcej dowiedzieć na temat marcepanów w takiej postaci.
Przepis na marcepan z ziemniaków
Dużo osób uważa, że są one trudne do zrobienia. Otóż nie aż tak bardzo. Jeśli ktoś nigdy nie piekł ani nie gotował to dla takiej osoby, wszystko na początku może sprawiać trudności i to jest normalne. Jednak od razu warto zaznaczyć, iż jeśli ktoś jeszcze ich nie robił, to zdecydowanie warto trzymać się przepisu. Zanim jednak przejdziemy do wyrabiania ciasta, to zastanówmy się czy mamy wszystkie potrzebne produkty. Otóż potrzebne nam będą składniki:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 0,5 szklanki cukru,
- 75 g masła,
- 2 -3 opakowania aromatu migdałowego,
- ok. 250 g kaszki manny błyskawicznej,
- kakao i wiórki kokosowe do posypania pralinek.
Jak już mamy wszystkie składniki gotowe to można zabierać się do pracy. Od czego trzeba najpierw zacząć? Oczywiście najpierw powinniśmy ugotować ziemniaki, które w sumie będą jednym z ważniejszych składników naszych marcepanów. Następnie trzeba w mniejszym rondelku lub garnku rozpuścić masło z cukrem. Po chwili trzeba je podgrzać. Do tak przygotowanego masła musimy dodać przeciśnięte przez praskę lub zmielone w maszynce ziemniaki. Mieszamy. Nie przerywając, dodajemy stopniowo kaszkę mannę oraz aromat migdałowy. Jeśli ktoś lubi, to do takich marcepanów może dodać jakieś dodatki typu migdały, amaretto lub inny słodki likier alkoholowy. Tak przygotowaną masę musimy zostawić, aby przestygła. Kiedy zobaczymy, że masa stężeje to należy uformować z niej dość niewielkie kulki. Następnie obtaczamy je w czym tylko chcemy. Mogą to być kakao i wiórki kokosowe. Pralinki należy przechowywać w lodówce. Gotowe, można jeść.
Jak widać taki deser jest smaczny, szybki i dość tani. Nie potrzeba dużej wiedzy i umiejętności, aby zrobić pyszne słodkości. Nadają się idealnie do spożycia przy kawie i herbacie. Warto je zrobić, goście na pewno będą zdziwieni, ale zachwyceni takimi małymi słodkościami. Kto ich nie lubi.