Babka zebra z lukrem cytrynowym

Babka zebra z lukrem cytrynowym

5 1 vote
Article Rating

Babka zebra z lukrem cytrynowym – kolejna pyszna babka warta spróbowania !

Ciasta i wszelkie wypieki nie są moją mocna stroną (zdecydowanie lepiej czuje się w wytrawnych daniach oraz wypieku chleba i bułek), ale muszę przyznać, że babki to mi wyjątkowo w tym roku wychodzą i to jakie ! Kolejne cudo, które trafia na moja listę sprawdzonych przepisów 😉 Babka zebra z lukrem cytrynowym, czyli słodkie ciasto ucierane i lekko kwaskowa polewa, które stworzyły pyszny duet ! Tym razem na oleju i wodzie gazowanej.

Koniecznie spróbujcie 🙂

Jak uniknąć zakalca ? Kliknij tutaj !

Babka zebra z lukrem cytrynowym. Babka marmurkowa.

Babka zebra z lukrem cytrynowym – przepis:

SKŁADNIKI:
400 g mąki tortowej
200 g cukru pudru (można użyć również drobnego cukru do wypieków)
1 opakowanie cukru waniliowego
150 ml oleju (najlepiej bezwonnego rzepakowego)
220 ml wody gazowanej
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sok z 1/2 cytryny

Lukier cytrynowy:
140 g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny



SPOSÓB WYKONANIA:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniącą i sztywna.

2. Do piany dodajemy po jednym żółtku zmniejszając obroty miksera. Następnie na przemian dodajemy wodę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.

3. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao (chodzi o to aby oba ciasta były tej samej gęstości).

4. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i wysypujemy kaszą manną (można zastąpić bułką tartą lub mąką). Ciasto wlewamy naprzemiennie, raz jasne, raz ziemne. Wyrównujemy wierzch. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 50-55 min, do suchego patyczka. Gotową babkę wyciągami i zostawiamy do wystygnięcia. Przestudzoną babkę wyciągamy z formy i polewamy lukrem cytrynowym.

 

LUKIER CYTRYNOWY:

Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny i ucieramy aż powstanie gładka masa bez grudek. Można do tego użyć łyżki lub rózgi kuchennej.

Babka zebra z lukrem cytrynowym. Babka marmurkowa.

Babka zebra z cytrynowym lukrem

Pyszna babka cytrynowo-czekoladowa cytrynowym lukrem.
Kategorie: Ciasta, Wielkanoc
Kuchnia: bez laktozy, Bez masła
Tagi: babka, Ciasta, ciasto Wielkanocne
Czas przygotowania: 30 minutes
Cook Time: 50 minutes
Całkowity czas: 1 hour 20 minutes
Ilość porcji: 1 ciasto
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 400 g mąki tortowej
  • 200 g cukru pudru można użyć również drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 ml oleju najlepiej bezwonnego rzepakowego
  • 220 ml wody gazowanej
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sok z 1/2 cytryny

Lukier cytrynowy

  • 140 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniącą i sztywna.
  • Do piany dodajemy po jednym żółtku zmniejszając obroty miksera. Następnie na przemian dodajemy wodę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
  • Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao (chodzi o to aby oba ciasta były tej samej gęstości).
  • Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i wysypujemy kaszą manną (można zastąpić bułką tartą lub mąką). Ciasto wlewamy naprzemiennie, raz jasne, raz ziemne. Wyrównujemy wierzch. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 50-55 min, do suchego patyczka. Gotową babkę wyciągami i zostawiamy do wystygnięcia. Przestudzoną babkę wyciągamy z formy i polewamy lukrem cytrynowym.

Lukier cytrynowy

  • Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny i ucieramy aż powstanie gładka masa bez grudek. Można do tego użyć łyżki lub rózgi kuchennej.
5 1 vote
Article Rating
Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x