Ciasto z białej czekolady to pyszny deser, który powstaje z połączenia białej czekolady i kremowego serka. Biała czekolada ma bardzo lekki i maślany smak, więc jeśli użyjemy jej do ciasta, stanie się ono bardziej lekkie i puszyste.
Brzoskwinia to jeden z najbardziej znanych owoców, na który sezon trwa ponad 4 miesiące. Połączenie brzoskwini i białej czekolady jest jednym z najbardziej popularnych połączeń, które uwielbiają wszyscy.
W Internecie dostępnych jest wiele przepisów, które są bardzo łatwe do wykonania, ale ja podzielę się przepisem, który jest smaczniejszy i nie zawiera szkodliwych składników.
Składniki:
Ciasto z białej czekolady:
1/2 szklanki masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1/2 filiżanki kakao w proszku
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki bitej śmietany
Brzoskwinia:
3 dojrzałe brzoskwinie
1 łyżka stołowa soku z cytryny
1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Krok pierwszy:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmarować tłuszczem formę do pieczenia bochenków i odstawić na bok.
Drugi krok:
Ubij masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj jajko i ponownie ubij.
Trzeci krok:
W misce dodaj kakao w proszku, sól i ekstrakt waniliowy, a następnie ponownie ubij.
Czwarty krok:
Dodaj mąkę i mleko, a następnie ponownie ubijaj.
Piąty krok:
Dodać ubitą śmietanę i wmieszać ją w ciasto.
Szósty krok:
Rozdziel ciasto między bochenki i piecz przez 30 minut.
Siódmy krok:
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Następnie obierz brzoskwinie i pokrój je na małe kawałki.
Ósmy krok:
Wymieszaj sok z cytryny i cukier, a następnie polej nim pokrojone brzoskwinie.
Dziewiąty krok:
Włóż brzoskwinie i syrop do lodówki na co najmniej 10 minut.
Dziesiąty krok:
Gdy ciasto będzie już całkowicie chłodne, wyjmij je z formy i pokrój w plastry. Podawaj z brzoskwiniami i syropem.
Wnioski:
To najsmaczniejsze ciasto brzoskwiniowe z białą czekoladą. Brzoskwinie zostały dodane na końcu przepisu, dzięki czemu ciasto ma pyszny smak.