Łatwa zupa z marchwi i selera Przepis na zupę z marchwi i selera

Seler i marchew to dwa najpopularniejsze warzywa na świecie. Oba są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze. Dlatego na tym blogu omówimy, jak przygotować zupę z marchwi i selera.

Składniki

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

1 duża cebula, posiekana

2 marchewki, obrane i pokrojone na małe kawałki

2 łodygi selera naciowego, posiekane

3 szklanki wywaru warzywnego

4 ząbki czosnku, rozdrobnione

1 filiżanka białego wina

Sól

Pieprz

Posiekana natka pietruszki

Kroki

W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i marchewkę, a następnie smażyć mieszając, aż cebula stanie się przezroczysta.

Dodać seler i gotować przez 2 minuty.

Dodać bulion, wino i czosnek, doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż marchew będzie miękka, ok. 15-20 minut.

Zupę przecedzić za pomocą blendera ręcznego lub partiami w zwykłym blenderze.

Podawać na gorąco, udekorowaną natką pietruszki.

Wnioski:

Jest to bardzo łatwy przepis na zupę z marchewki i selera, aby ją przygotować, wystarczy postępować zgodnie z instrukcją. Dodałam kilka ziół dla podkreślenia smaku, a ta zupa z pewnością będzie rozpływać się w ustach.