Zdrowe odżywianie się na wiosnę

Wiosna to niesamowity czas, kiedy przyroda budzi się do życia, a w wraz z jej nadejściem zwiększa się znacząco dostępność różnego rodzaju warzyw sezonowych. O ile zimą takich warzyw nie było zbyt wiele, a te dostępne w sklepach poza sezonem pozostawiają wiele do życzenia- o tyle wiosna to doskonały czas na to, aby wprowadzić do swojej diety istotne zmiany. Zdecydowanie najlepiej jest urozmaicać swoją dietę tym, co akurat plonuje, gdyż taka żywność ma w sobie najwięcej wartościowych składników pokarmowych. Jak powinna wyglądać dobra dieta, jak poprzez dietę poprawić swoje samopoczucie i jakie warzywa jeść na wiosnę?

Warzywa na start sezonu

Wprowadzanie do swojej diety świeżych produktów sezonowych warto zacząć od sałaty, szczypiorku czy też rzodkiewki. To odpowiedni jadłospis do zdrowych sałatek, jako dodatek do obiadu czy też urozmaicenie zwykłych, codziennych kanapek. Po zimie często jesteśmy wprost spragnieni czegoś zielonego. Dla osób, które lubią poznawać nowe smaki odkryciem mogą być liście musztardowca, które swoim smakiem są zbliżone do liści sałaty, ale nieco bardziej wyraziste.

Doskonałym przedplonem przed właściwą nasadą w warzywniku jest szpinak, który nie preferuje zbyt wysokich temperatur. Młode liście obfitują w witaminę C oraz w żelazo, są soczyste i doskonałe do sałatek, ale i jako dodatek do makaronu lub ryby na ciepło. Liście szpinaku w prosty sposób można przechować bezpośrednio po zbiorze poprzez ich zamrożenie.

Wśród warzyw, które można pozyskać lub zakupić dość wcześnie jest też bób i cebula, a następnie czosnek, zwłaszcza z nasady ozimej. Bardzo cenionym i wartościowym dodatkiem do potraw jest także rukola.

Pierwsze owoce, które można mieć z własnego zbioru- truskawki

Kto z nas ich nie uwielbia- owocami, które stosunkowo szybko mogą wzbogacić nasz jadłospis są pięknie pachnące, czerwone truskawki. Chociaż warto zauważyć, że wśród ciekawych nowości u ogrodników znajdziemy także truskawki owocujące na bardziej różowy czy tez nawet na biały kolor. Truskawki doskonale sprawdzają się w roli słodkich deserów, ale co istotne- to doskonała odpowiedź na pytanie o to, jakie owoce i jakie warzywa jeść na wiosnę, aby zdrowo się odżywiać. Truskawki zawierają w sobie witaminę A oraz E, a także witaminę PP i cały szereg witamin z grupy B. Bardzo dobrze wpływają na natlenienie naszego organizmu, zawierają tez wiele wapnia, fosforu czy magnezu. Są lekkostrawne i naprawdę bardzo smaczne- warto o nich pamiętać.

Jeśli chcesz się dobrze odżywiać- zwróć się do specjalisty

Jeśli na wiosnę chciałbyś poczuć przypływ energii, a z jakiejś przyczyny Twoje samopoczucie na to nie pozwala- warto między innymi przyjrzeć się swojej bieżącej diecie- być może jest ona zbyt obfita w węglowodany i tłuszcze, które powodują ociężałość, senność i syndrom leniwego trawienia. W takim przypadku nieocenioną pomocą może być wizyta u dietetyka. Taki specjalista będzie mógł opracować dla nas jadłospis, który będzie uwzględniał zdrowe owoce i warzywa sezonowe- tak ważne dla naszego organizmu. Tym samym możemy szybko wzmocnić swój organizm od wewnątrz.