Ciasto ucierane z dżemem

Ciasto ucierane z dżemem. Szybkie ciasto.
Ciasto ucierane z dżemem. Szybkie ciasto.

Ciasto ucierane to jedno z najszybszych i najprostszych ciast, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze.
Tym razem upieczone ciasto przecięłam wzdłuż i przełożyłam domowym dżemem malinowym. Czekolada i maliny to idealne połączenie !
Możecie również użyć innego ulubionego dżemu lub konfitury. Możecie też podać takie ciasto ucierane posypane cukrem pudrem lub polane polewą czekoladową.

 

Ciasto ucierane z dżemem. Szybkie ciasto.

Jak uniknąć zakalca ?

1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Dokładnie odmierzamy składniki.
3. Mąkę, proszek i kakao należy przesiać przez sitko przed dodaniem.
4. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika.
5. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. 
 
 
Składniki:
180 g miękkiego masła
120 g cukru
3 jajka
200 g mąki
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml śmietany 18 %

 

Sposób wykonania:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
2. Blachę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
3. Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli.
4. Wbijamy po jednym jajku nie przerywając miksowania. Masa powinna być bardzo puszysta.
5. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z kakao, a następnie dodajemy partiami do masy na przemian ze śmietaną.
6. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z masą. 
7. Ciasto przelewamy na blachę i wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 min do suchego patyczka.
8. Upieczone ciasto studzimy, następnie delikatnie przekrawamy na pół. Smarujemy jeden blat dżemem i przykrywamy drugim. 
9. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. 
 

Ciasto ucierane z dżemem

Szybkie i pyszne kakaowe ciasto ucierane przełożone dżemem malinowym.
Kategorie: Ciasta
Kuchnia: Polska
Tagi: Ciasta
Czas przygotowania: 20 minutes
Cook Time: 40 minutes
Całkowity czas: 1 hour
Ilość porcji: 12 kawałków
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 180 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml śmietany 18 %

Sposób wykonania

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
  • Blachę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli.
  • Wbijamy po jednym jajku nie przerywając miksowania. Masa powinna być bardzo puszysta.
  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z kakao, a następnie dodajemy partiami do masy na przemian ze śmietaną.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z masą.
  • Ciasto przelewamy na blachę i wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 min do suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto studzimy, następnie delikatnie przekrawamy na pół. Smarujemy jeden blat dżemem i przykrywamy drugim.
  • Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Instagram marcepanowa_

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

2
Dodaj komentarz

avatar

1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Marcepanowa kuchniaMarzena Szkodzińska Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Marzena Szkodzińska
Gość

Wspaniałe ciacho 🙂

Marcepanowa kuchnia
Gość

Dziękuję !