Kruche babeczki z jabłkami

Mini szarlotki. Szarlotka bez glutenu, wegańska.
5 1 vote
Article Rating

Kruche babeczki z jabłkami – sezon szarlotkowy ogłaszam za otwarty !

Jesień… zbliża się wielkimi krokami. Dni zaczną się robić coraz krótsze i chłodniejsze, a wieczory pod kocem z kubkiem gorącej korzennej herbaty lub kawy staną się codziennym rytuałem. Do szafy z powrotem trafią swetry, a z łezką w oku pożegnamy letnie sukienki. W domu zacznie panować klimatyczna atmosfera, podczas gdy otoczenie zacznie przybierać czerwone, pomarańczowe i brązowe barwy. W powietrzu unosić się będzie zapach świec i szarlotki. To właśnie taki obraz widzę kiedy słyszę to magiczne słowo “jesień”. Ja osobiście uwielbiam jesień ale tylko tą jej “złotą” część, przeraża mnie za to ponura deszczowa aura, ale z szarlotką u boku przetrwam wszystko !

Zanim pojawi się klasyk czyli blacha szarlotki na kruchym cieście, mam dla Was przepis na coś czego jeszcze tutaj nie było 😀 Czyli kruche babeczki z jabłkowo-cynamonowym nadzieniem ! Bez glutenu, białego cukru , wegańskie. Oczywiście ciasto kruche można przygotować też w klasycznej wersji z mąka pszenną.

Gorąco polecam ! Z pewnością zakochacie się w nich tak jak ja od pierwszego spróbowania ❤️

Kruche babeczki z jabłkami. Mini szarlotki wegańskie, bez glutenu, bez cukru.

Kruche babeczki z jabłkami – przepis

Ciasto kruche:
200 g skrobi ziemniaczanej
200 g mąki kukurydzianej
240 g roślinnej margaryny lub masła
100 g ksylitolu


Nadzienie:
1 kg kwaśnych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżka ksylitolu (można dać więcej, zależy jakich jabłek użyjecie)


Składniki na ciasto zagniatamy, następnie
formujemy z niego kule i wkładamy na chwile do lodówki. Dzielimy je na części. Rozwałkowujemy pierwszą cześć na prostokąt i wycinamy z niego okręgi za pomocą szklanki. Następnie wylepiamy nimi formę na muffinki, a do środka nakładamy nadzienie. Rozwałkowujemy drugą cześć i tniemy na paski, zaplatamy kratkę i wycinamy z niej okręgi o takiej samej średnicy, przykrywamy nimi babeczki. Pieczemy je w 180 st. C ok. 25-30 min. do zarumienienia.

Kruche babeczki z jabłkami. Mini szarlotki wegańskie, bez glutenu, bez cukru.

Kruche babeczki “mini szarlotki”

Pyszne kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym ! Bez glutenu, wegańskie i bez cukru.
Kategorie: Ciasteczka, Deser
Kuchnia: bez cukru, Bezglutenowa, Wegańska
Tagi: babeczki, szarlotka
Czas przygotowania: 40 minutes
Cook Time: 30 minutes
Całkowity czas: 1 hour 10 minutes
Ilość porcji: 12 babeczek
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

Ciasto kruche

  • 200 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 240 g roślinnej margaryny lub masła
  • 100 g ksylitol

Nadzienie

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka ksylitolu

Sposób wykonania

  • Składniki na ciasto zagniatamy. Formujemy z niego kule i wkładamy na chwile do lodówki.
  • Dzielimy je na części. Rozwałkowujemy jedną cześć na prostokąt i wycinamy okręgi za pomocą szklanki, wylepiamy nimi formę na muffinki, a do środka nakładamy nadzienie.
  • Rozwałkowujemy drugą cześć i tniemy na paski, zaplątany kratkę j wycinamy z niej okręgi o takiej samej średnicy, przykrywamy nimi babeczki.
  • Pieczemy w 180 st. C ok. 25-30 min.

Koniecznie wpadnij też na mój Instagram ☺️

5 1 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Candy Pandas
6 dni temu

Fantastyczne babeczki i bardzo nam się podoba klimat zdjęć <3

Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny

Bardzo podoba mi się wegański przepis, bardzo to zachęcające do pieczenia, choć nie mam piekarnika:(

Zdjęcia sę przepiękne, przywołały skojarzenia związane ze świętami – ciepłym, rodzinnym czasem:)