Masło orzechowe to produkt składający się ze wszystkich makroskładników. Najwięcej jest w nim tłuszczu, ale występuje w nim też pewna ilość dwóch pozostałych składników odżywczych. Dodając je do potraw, warto mimo wszystko zadbać o to, by było w nich więcej węglowodanów, aby zachować dobre proporcje. Masła, tak samo jak i orzechów, nie należy natomiast łączyć z innymi źródłami tłuszczu. Ten makroskładnik trzeba bowiem w diecie ograniczać. Nie powinno być go w niej więcej niżeli 25 lub maksymalnie 30%.
Z czym zatem można połączyć masło orzechowe, aby smakowało wyśmienicie, a przy tym pozwoliło na skomponowanie zdrowego dania? Przeważnie zestawia się je z owocami. One są głównie źródłem węglowodanów, więc do orzechów pasują idealnie. Masło orzechowe smakuje wyśmienicie w połączeniu z bananami, ale też i truskawkami bądź nawet gruszkami. Można też przygotować sobie z niego bardziej płynny sos, by następnie polać nim owocową sałatkę. W tym celu dużą ilość masła należy wymieszać z niewielką ilością wrzątku. Dzięki temu jego konsystencja stanie się bardziej lejące.
Przepisy z masłem orzechowym bardzo często są klasycznymi przepisami na… kanapki. Bo nie ma chyba na świecie nic lepszego od świeżego i pachnącego pieczywa pokrytego grubą warstwą płynnego orzechowego kremu. Aby taki posiłek był zdrowy, trzeba wybrać jednak dobre pieczywo. Nie powinno to być nic białego. Pszenne chlebki czy bułeczki nie mają bowiem żadnych wartości odżywczych, dlatego najlepiej całkowicie ich unikać. Takie nadmuchane i sztuczne wyroby lepiej zastąpić chlebem żytnim bądź razowym. Ten będzie mieć już bardzo dobre właściwości odżywcze.
Bardzo praktyczny jest też przepis na zdrową i szybką przekąskę, która składa się z wafli ryżowych, masła orzechowego oraz bananów. Jak przygotować to danie? Dowolną ilość wafli ryżowych należy obficie posmarować masłem orzechowym, a następnie ułożyć na nim pokrojonego wcześniej banana. Taką przekąskę można też polać płynnym miodem lub syropem klonowym, aby była nieco słodsza i np. zastąpiła deser po obiedzie.