Bułeczki dynie kardamonowo-cynamonowe

Bułeczki dynie
0 0 vote
Article Rating

Bułeczki dynie – jesienne bułeczki pachnące kardamonem i cynamonem !

W końcu mam i ja ! Co roku podziwiałam te małe, urocze drożdżowe bułki w kształcie dyni, ale jakoś zabrakło mi odwagi aby je upiec. W końcu podjęłam ryzyko i za pierwszym razem sukces ! Nie tylko pięknie się upiekły i nie popękały ale też wyszły pyszne w smaku. Zdecydowanie jedne z lepszych słodkich bułek jakie kiedykolwiek zrobiłam 😉

 

Bułeczki dynie. Drożdżowe słodkie bułki.
Bułeczki dynie. Wegańskie słodkie bułki.

Bułeczki dynie z kardamonem i cynamonem

Składniki:

30 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
250 ml mleka (u mnie roślinne)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można pominąć)
Ok. 500 g mąki + do podsypania
60-70 g ksylitolu lub cukru
30 ml oleju



Mleko przelewamy do garnka i lekko podgrzewamy z cynamonem i kardamonem. Kruszymy do niego drożdże i dodajemy cukier. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 min. Następnie do zaczynu dodajemy ok. 500 g mąki pszennej, ksylitol, olej i ekstrakt z wanilii. Wyrabiamy gładkie ciasto. Podsypujemy mąką tak aby nie kleiło się do rąk. Wkładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1 h do wyrośnięcia. Po tym czasie pozbywamy się powietrza uderzając ciasto pięścią. Urywamy z niego równe kawałki i formujemy bułeczki.  Obwiązujemy sznurkiem lub nitką, aby nadać kształt dyni. Układanych je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek smarujemy mlekiem lub olejem. Pieczemy w 180 st. C ok. 15-20 min. Gotowe bułeczki studzimy.

Wskazówki:
Do zrobienia ogonków posłużyła mi kora cynamonu, ale można zrobić je też z ciasta.
W przepisie użyłam ksylitolu ale spokojnie można dać zwykły cukier. 
Olej w przepisie można zamienić na roztopione i przestudzone masło.
Sznurek zdejmujemy dopiero po wystudzeniu bułek !

 

Bułeczki dynie z kardamonem i cynamonem.

Bułeczki dynie kardamonowo-cynamonowe

Pyszne i puszyste słodkie bułeczki w kształcie dyni, pachnące karadmonem i cynamonem.
Kategorie: Drożdżówki, Pieczywo
Kuchnia: Wegańska
Tagi: bułki, drożdżówki
Czas przygotowania: 1 hour 20 minutes
Cook Time: 20 minutes
Całkowity czas: 1 hour 40 minutes
Ilość porcji: 12 bułek
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka u mnie roślinne
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii można pominąć
  • Ok. 500 g mąki + do podsypania
  • 60-70 g ksylitolu lub cukru
  • 30 ml oleju

Sposób wykonania

  • Mleko lekko podgrzewamy z cynamonem i kardamonem. Kruszymy do niego drożdże i dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10-12 min. Do zaczynu dodajemy ok. 500 g mąki pszennej, ksylitol, olej i ekstrakt z wanilii. Wyrabiamy ciasto. Podsypujemy mąką tak aby nie kleiło się do rąk. Wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 h do wyrośnięcia. Pozbywamy się powietrza uderzając ciasto pięścią. Urywamy kawałki i formujemy bułki. Obwiązujemy sznurkiem aby nadać kształt dyni. Uskładanych je na blaszce. Wierzch smarujemy mlekiem lub olejem. Pieczemy w 180 st. C ok. 15-20 min. Gotowe bułeczki studzimy.
0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments