Tarta z ciasta francuskiego

Tarta z ciasta francuskiego

5 1 vote
Article Rating

Tarta z ciasta francuskiego – czyli pomysł na obiad lub śniadanie w 12 minut !

Śniadanie na wytrawnie czy słodko ? Był taki okres w mim życiu, że praktycznie każde śniadanie było na słodko. Najczęściej padało na owsianki, klasyczne lub z owocami, w weekend bardziej wykwintnie czyli np. naleśniki, pankejki. Ale smaki się zmieniają i teraz wybieram te wytrawne propozycje 🙂 Kanapki, omlety,  jajecznica z dodatkami i od niedawna hit poranków czyli wytrawna tarta z ciasta francuskiego z nadzieniem z jajek i różnymi dodatkami. 


Nieraz widziałam już propozycję tarty z ciasta francuskiego, ale dopiero niedawno postanowiłam ją zrobić i muszę przyznać, że nie sądziłam , że to będzie takie dobre ! Szybka, pyszna i tania – czego chcieć więcej 🙂

Jeśli chodzi o dodatki, to tutaj można eksperymentować do woli. Trzeba też dodać, że jest to dobry pomysł na wykorzystanie resztek z lodówki.

Zdecydowanie warta spróbowania !

Tarta z ciasta francuskiego – przepis

SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego
3-4 jajka
ulubiona mieszanka przypraw
Świeża rukola lub szpinak
Awokado
Sól
Pieprz
Mieszanka ziaren (siemię lniane, sezam, słonecznik, pestki dyni)


SPOSÓB WYKONANIA:

Ciasto francuskie rozwijamy i razem z papierem układamy na blaszce do pieczenia. Następnie boki zawijamy do środka. Jajka mieszamy z przyprawami, solą i pieprzem. Wylewamy na ciasto francuskie. Na wierzchu układamy rukolę i awokado. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10-12 min. Po wyjęciu tartę posypałam jeszcze mieszanką ziaren (słonecznik, sezam, siemię lniane i pestki dyni i polałam ją sosem miodowo-musztardowym).

  Zapraszam też do zajrzenia na mój Instagram 

Tarta z ciasta francuskiego

Szybka, prosta i pyszna tarta z ciasta francuskiego i nadzienia z jajek.
Kategorie: Kolacja, Obiad, Śniadanie
Kuchnia: Fit, Wegetariańska
Tagi: kolacja, Obiad, śniadanie, tarta
Czas przygotowania: 5 minutes
Cook Time: 12 minutes
Całkowity czas: 17 minutes
Ilość porcji: 4 osoby
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3-4 jajka
  • ulubiona mieszanka przypraw
  • Świeża rukola lub szpinak
  • Awokado
  • Sól
  • Pieprz
  • Mieszanka ziaren siemię lniane, sezam, słonecznik, pestki dyni

Sposób wykonania

  • Ciasto francuskie rozwijamy i razem z papierem układamy na blaszce do pieczenia. Następnie boki zawijamy do środka.
  • Jajka mieszamy z przyprawami, solą i pieprzem. Wylewamy na ciasto francuskie. Na wierzchu układamy rukolę i awokado.
  • Na wierzchu układamy rukolę i awokado. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10-12 min.
  • Po wyjęciu tartę posypałam jeszcze mieszanką ziaren (słonecznik, sezam, siemię lniane i pestki dyni i polałam ją sosem miodowo-musztardowym).
5 1 vote
Article Rating
Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.
Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Asia/Lemur Podróżnik

Uwielbiam ciasto francuskie! Jest w sumie łatwo dostępne i można je wykorzystać na mnóstwo sposobów!

Dominika
22 dni temu

ojacie <3 ale fajna prpozycja na szybki obiadek! 😀 I to jeszcze z ciasta francuskiego … 😀 mniaaaam!

Alexa Trachim
22 dni temu

Uwielbiam tarty z ciasta francuskiego 😀 Moja ulubiona to np. szparagi lub brukselka, karmelizowana cebula i ser pleśniowy <3

Nicolestraveljournal
22 dni temu

Uwielbiam wytrawne tarty i francuskie ciasto 🙂

Natalia
21 dni temu

Uwielbiam tartę! Twoja wygląda bajecznie

blogierka
21 dni temu

super patent z tym jajkiem!

Klaudia
21 dni temu

Nie jadłam jeszcze tarty na nie-słodko 🙂

Back To Top
14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x