STROGONOW WIEPRZOWY

STROGONOW WIEPRZOWY

0 0 vote
Article Rating



Aromatyczny gulasz z szynki wieprzowej.
Pyszne i szybkie danie na ciepło 🙂








SKŁADNIKI:

Ok. 3 kg
Mięsa z szynki wieprzowej
2 papryki
czerwone

2 papryki
zielone

800 g
pieczarek
1 cebula
tłuszcz do
smażenia
słodka
papryka
Natka
pietruszki
sól,
pieprz
puszka
pomidorów
1 łyżeczka
cukru
½ szkl. białego
wytrawnego wina
2 łyżki
musztardy
1 l
bulionu
200 ml
śmietany 30%
mąka ziemniaczana
PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso
kroimy  w paseczki (w poprzek włókna). Podsmażamy na odrobinie tłuszczu po
ok. 1 min.  z każdej strony, dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki. Mieszamy.
Mięso przekładamy do miski.
2. Pieczarki
dokładnie płuczemy i każdą przekrajamy na 4 części.
3. Paprykę
obieramy i kroimy w paseczki. Tak samo kroimy ogórki kiszone. 
4. Cebulę
kroimy w pióra.
5.
W sosie pozostałym ze smażenia mięsa podduszamy ok. 10 min. pieczarki,
następnie dodajemy cebulę, potem paprykę. Do warzyw wlewamy puszkę pomidorów
bez skóry. Dodajemy cukier, pieprz, sól i białe wino.
6.
Mięso przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości. 
W
trakcie gotowania dodajemy sól i cukier do smaku.
7.
Do mięsa dodajemy sos z warzywami, ogórki kiszone. 
Całość
gotujemy jeszcze ok. 10-12 min.

8.
Na koniec doprawiamy: musztardą i śmietaną 30% wymieszaną z odrobiną soli i 2
łyżkami mąki ziemniaczanej. Całość zagotować. 
9. Dekorujemy natką
pietruszki. 

0 0 vote
Article Rating
Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x