Ok. 3 kg
Mięsa z szynki wieprzowej
Mięsa z szynki wieprzowej
2 papryki
czerwone
czerwone
800 g
pieczarek
pieczarek
1 cebula
tłuszcz do
smażenia
smażenia
słodka
papryka
papryka
Natka
pietruszki
pietruszki
sól,
pieprz
pieprz
puszka
pomidorów
pomidorów
1 łyżeczka
cukru
cukru
½ szkl. białego
wytrawnego wina
wytrawnego wina
2 łyżki
musztardy
musztardy
1 l
bulionu
bulionu
200 ml
śmietany 30%
śmietany 30%
mąka ziemniaczana
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso
kroimy w paseczki (w poprzek włókna). Podsmażamy na odrobinie tłuszczu po
ok. 1 min. z każdej strony, dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki. Mieszamy.
Mięso przekładamy do miski.
kroimy w paseczki (w poprzek włókna). Podsmażamy na odrobinie tłuszczu po
ok. 1 min. z każdej strony, dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki. Mieszamy.
Mięso przekładamy do miski.
2. Pieczarki
dokładnie płuczemy i każdą przekrajamy na 4 części.
dokładnie płuczemy i każdą przekrajamy na 4 części.
3. Paprykę
obieramy i kroimy w paseczki. Tak samo kroimy ogórki kiszone.
obieramy i kroimy w paseczki. Tak samo kroimy ogórki kiszone.
4. Cebulę
kroimy w pióra.
kroimy w pióra.
5.
W sosie pozostałym ze smażenia mięsa podduszamy ok. 10 min. pieczarki,
następnie dodajemy cebulę, potem paprykę. Do warzyw wlewamy puszkę pomidorów
bez skóry. Dodajemy cukier, pieprz, sól i białe wino.
W sosie pozostałym ze smażenia mięsa podduszamy ok. 10 min. pieczarki,
następnie dodajemy cebulę, potem paprykę. Do warzyw wlewamy puszkę pomidorów
bez skóry. Dodajemy cukier, pieprz, sól i białe wino.
6.
Mięso przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości.
Mięso przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości.
W
trakcie gotowania dodajemy sól i cukier do smaku.
trakcie gotowania dodajemy sól i cukier do smaku.
7.
Do mięsa dodajemy sos z warzywami, ogórki kiszone.
Do mięsa dodajemy sos z warzywami, ogórki kiszone.
Całość
gotujemy jeszcze ok. 10-12 min.
gotujemy jeszcze ok. 10-12 min.
8.
Na koniec doprawiamy: musztardą i śmietaną 30% wymieszaną z odrobiną soli i 2
łyżkami mąki ziemniaczanej. Całość zagotować.
Na koniec doprawiamy: musztardą i śmietaną 30% wymieszaną z odrobiną soli i 2
łyżkami mąki ziemniaczanej. Całość zagotować.