Sałatka z dorszem, bobem i borówkami

Sałatka z dorszem, bobem, borówkami, pistacjami i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z dorszem – bobem – borówkami i pistacjami 

Lubię sałatki, za to że szybko się je robi, można kombinować z dodatkami, a pole do popisu jest ogromne.

Ostatnio w Biedronce kupiłam puszkę dorsza w oliwie z oliwek i od razu pomyślałam o sałatce.
Został mi też bób z obiadu, więc bach do sałatki ! Brakowało mi jeszcze jakiegoś innego koloru, a borówki dodały nie tylko charakteru potrawie ale też smaku. Całość posypałam moimi ulubionymi pistacjami i polałam sosem na bazie octu balsamicznego, miodu i oleju. Wyszła zaskakująco dobra i zdecydowanie warta polecenia 🙂 Sałatka z dorszem z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom ryb 😉 

Składniki

1-2 puszki dorsza w oleju 
1/2 szklanki wyłuskanego bobu 
roszponka 
borówki 
2-3 łyżki pistacji 

Sos:
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki miodu
3 łyżki soku z pomarańczy 
sól, ulubione przyprawy

 

Sposób przygotowania:

Roszponkę myjemy i układamy na talerzach. Układamy kawałki odsączonego z zalewy dorsza.
Ugotowany bób obieramy ze skórki, a pistacje siekamy. Dodajemy do sałatki. Całość posypujemy borówkami i pistacjami.

Sos:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę i doprawiamy solą i przyprawami.

Przepis do wydrukowania lub zapisania na tablicy:

Sałatka z dorszem, bobem i borówkami

Kategorie: Sałatki
Kuchnia: Bezglutenowa, Dietetyczna, Fit
Tagi: sałatka
Czas przygotowania: 20 minutes
Całkowity czas: 20 minutes
Ilość porcji: 2 osoby
Kalorie: 320kcal
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 1-2 puszki dorsza w oleju lub oliwie z oliwek do kupienia w Biedronce
  • 1/2 szklanki wyłuskanego bobu
  • roszponka
  • borówki amerykańskie
  • 2 łyżki pistacji

Sos

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i ½ łyżeczki miodu
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • sól i ulubione przyprawy

Sposób wykonania

  • Roszponkę myjemy i układamy na talerzach.
  • Układamy kawałki odsączonego z zalewy dorsza.
  • Ugotowany bób obieramy ze skórki, a pistacje siekamy. Dodajemy do sałatki.
  • Całość posypujemy borówkami.

Sos

  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę i doprawiamy solą i przyprawami.

Wykonałeś przepis, podziel się efektem na Instagramie oznaczając mnie na zdjęciu/ w poście lub dodając hashtag #marcepanowakuchnia 

Udostępnij post
error

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.