Zdarzyło ci się kiedyś, że został ci czerstwy chleb? Wiele źródeł twierdzi, że jest to chleb zdrowszy, ale przyznajmy szczerze, nie każdemu smakuje. Warto jednak go wykorzystać o innego celu.
Co można zrobić z czerstwego chleba?
- Grzanki – pokrojone w kostkę i upieczone w piekarniku, stworzą nam idealny dodatek do zup czy sałatek. Można je również skropić oliwą i posypać ziołami lub solą.
- Zapiekanka- bardzo fajne rozwiązanie na kolację. Każdą kromkę moczymy w jajku, jeśli kromki są duże, można je przekroić na pół. Tak namoczone kromki układamy jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Następnie dodajemy to co lubimy lub mamy aktualnie w lodówce np. wędlinę, pomidory, cebulę, paprykę, a całość posypujemy startym serem. Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
- Czerstwy chleb możemy również zmielić, wówczas zastąpimy nim bułkę tartą.
- Kanapkę – jeśli masz opiekacz lub grill elektryczny, możesz przygotować fajną kanapkę. Wystarczy posmarować niewielką ilością masła chleb, dodać ulubione składniki i zapiec.
- Chleb w jajku – moczony w jajku i smażony na patelni. Można dodać również przyprawy, albo szczypiorek.
- Chleb zapiekany – każda kromka smarowana i przekładana serem i wędliną. Całość owijamy folią aluminiową i dajemy do piekarnika na 15-20 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Jak widać chleb czerstwy można spokojnie wykorzystać. Dzięki temu więcej nie zmarnujesz produktów, a potrawy z niego przygotowane potrafią bardzo mile zaskoczyć, nawet te najbardziej wybredne gusta kulinarne.