Zupa krem z pieczarek i kalafiora

Zupa krem z pieczarek i kalafiora z grzankami. Lekka i dietetyczna zupa wegańska.

Zupa krem z pieczarek i kalafiora jest delikatna, lekka i słodkawa. Lubię tradycyjną pieczarkową z kawałkami grzybów i warzyw ale zdecydowanie wygrywają u mnie zupy krem 😉
Do tego domowe grzanki ziołowe i pianka z mleka sojowego – nic więcej nie trzeba !
Dodatkowo zupa jest niskokaloryczna i spokojnie może być spożywana przez osoby na diecie.


Porcja zupy bez grzanek: 160 g / 65 kcal


Zupa krem z pieczarek i kalafiora zasmakuje też niejadkom,
którzy wybierają pieczarki z zupy 🙂

Zupa krem z pieczarek i kalafiora z grzankami. Lekka i dietetyczna zupa wegańska.

Składniki:
1 główka kalafiora
150 g obranych pieczarek
1 l bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
Sól, pieprz
Mleko sojowe (dobre do spieniania)

Grzanki: 
Kilka kromek chleba
1 łyżka oleju 
ulubione zioła

 

Sposób wykonania:


Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojone w pióra pieczarki. Przekładamy do garnka. Dodajemy różyczki kalafiora i przyprawy. Zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy ok. 20-25 min, aż kalafior będzie miękki. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Grzanki:
Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy ulubioną mieszankę ziół. Podsmażamy grzanki kilka minut. 

Pianka:
Mleko sojowe podgrzewamy w garnuszku. Jak zrobi się gorące za pomocą spieniacza elektrycznego lub ręcznego robimy piankę (ważne aby kupić mleko, które się spienia, polecam niebieskie mleko sojowe firmy “Joya”).

Zupę nalewamy do słoiczków lub misek, na wierchu kładziemy piankę. Całość posypujemy świeżą natką pietruszki i ziołowymi grzankami. 

 

Lubicie zupy ? Koniecznie zobaczcie też inne przepisy !

Zupa krem z pieczarek i kalafiora

Pyszna i dietetyczna zupa krem.
Kategorie: Zupa
Kuchnia: Dietetyczna, Fit, Wegańska
Tagi: zupa krem
Czas przygotowania: 16 minutes
Cook Time: 25 minutes
Całkowity czas: 41 minutes
Ilość porcji: 6 osób
Kalorie: 65kcal
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 1 główka kalafiora
  • 150 g obranych pieczarek
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • Sól, pieprz
  • Mleko sojowe dobre do spieniania

Grzanki:

  • Kilka kromek chleba
  • 1 łyżka oleju
  • ulubione zioła

Sposób wykonania

  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojone w pióra pieczarki. Przekładamy do garnka. Dodajemy różyczki kalafiora i przyprawy. Zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy ok. 20-25 min, aż kalafior będzie miękki. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Grzanki:

  • Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy ulubioną mieszankę ziół. Podsmażamy grzanki kilka minut.

Pianka:

  • Mleko sojowe podgrzewamy w garnuszku. Jak zrobi się gorące za pomocą spieniacza elektrycznego lub ręcznego robimy piankę (ważne aby kupić mleko, które się spienia, polecam niebieskie mleko sojowe firmy “Joya”).
  • Zupę nalewamy do słoiczków lub misek, na wierchu kładziemy piankę. Całość posypujemy świeżą natką pietruszki i ziołowymi grzankami.
Instagram marcepanowa_

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

2
Dodaj komentarz

avatar

1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Marcepanowa kuchniaAZgotuj Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
AZgotuj
Gość

Wygląda super.. Nigdy nie łączyłam pieczarek z kalafiorem a duet już mi sie spodobał i wypróbuję. 🙂