Paluchy chlebowe chodziły za mną już od dłuższego czasu ! Marzyły mi się takie puszyste bułeczki posypane aromatyczną czarnuszką. I w końcu udało mi się je zrobić. Jeśli tak jak ja jesteście fanami czarnuszki to z pewnością Wam zasmakują !
Jeśli chodzi o pieczywo to tak jak już wiele razy pisałam sto razy bardziej wolę domowe pieczywo niż sklepowe. Nie chodzi tylko o skład ale też o piękny zapach i smak 😉 Tym razem zrobiłam szybkie bułki drożdżowe posypane czarnuszką ! Idealne jako dodatek do dań, sałatek lub na śniadanie czy kolacje w towarzystwie lubionych dodatków. Przepis jest wegański, ale oczywiście zamiast mleka roślinnego można użyć krowiego. Co do oleju to najczęściej do pieczywa dodaję bezwonny olej rzepakowy lub oliwę z oliwek.
Koniecznie spróbujcie ! Z pewnością Wam zasmakują.
Paluchy chlebowe z czarnuszką

Składniki:
550 g mąki pszennej
20 g drożdży
375 ml mleka sojowego lub innego roślinnego
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli ⠀
Do posmarowania :
Olej rzepakowy i czarnuszka do posypania ⠀
Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Do miseczki kruszymy drożdże, zalewamy je lekko ciepłym mlekiem i dodajemy łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, następnie przykrywamy miskę i odstawiamy na 10-15 min. Do drugiej miski przesiewamy mąkę. Wlewamy do niej pracujący zaczyn drożdżowy, dodajemy olej i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto (można wyrobić je ręcznie lub w robocie). Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy grubsze wałeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Podrośnięte paluchy smarujemy olejem lub mlekiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok. 12-15 min (czas zależy od wielkości bułek) do zarumienienia. Gotowe paluchy chlebowe studzimy na kratce.

Paluchy chlebowe z czarnuszką
Składniki
- 550 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 375 ml mleka sojowego lub innego roślinnego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli ⠀
Sposób wykonania
- Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Do miseczki kruszymy drożdże, zalewamy je lekko ciepłym mlekiem i dodajemy łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, następnie przykrywamy miskę i odstawiamy na 10-15 min.
- Do drugiej miski przesiewamy mąkę. Wlewamy do niej pracujący zaczyn drożdżowy, dodajemy olej i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto (można wyrobić je ręcznie lub w robocie). Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy grubsze wałeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia.
- W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Podrośnięte paluchy smarujemy olejem lub mlekiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok. 12-15 min (czas zależy od wielkości bułek) do zarumienienia. Gotowe paluchy chlebowe studzimy na kratce.

Tak jak Ty wolę pieczywo własnej roboty. To ze sklepu to …. nie wypowiem się. Wiesz o co chodzi 😉 Świetny pomysł z dodaniem czarnuszki. Ma mnóstwo walorów i ten aromat. Mój mąż jest odpowiedzialny w domu za pieczywo i ostatnio serwuje mi bagietki. Teraz dostanie polecenie dodania czarnuszki 🙂
Oj wiem 🙂
Też lubię robić swoje jak mam czas oczywiście Ale wiem wtedy co jem
Mam takie samo podejście 😉
Lubię pieczywo własnej roboty ale jakoś nie zawsze mi ono wychodzi
Powiem Ci, że moje pierwsze wypieki też nie zawsze wychodziły 😉 Ale trening i dobry przepis czyni mistrza 😀
Wyglądają niesamowicie delikatnie, jak bułeczki maślane. Muszę spróbować koniecznie
Bardzo polecam ! bułki pyszne i puszyste:)
Uwielbiamy czarnuszkę i świetnie pasuje do pieczywa <3
O tak ! i ten piękny aromat 🙂
Uwielbiam czarnuszkę, a paluchy chlebowe z czarnuszką do doskonała przekąska do piwa na przykład. Może zrobię takie na Sylwestra.
Do piwa, zupy krem czy sałatki idealne 😉 Polecam !