Paluchy chlebowe z czarnuszką

Paluchy chlebowe z czarnuszką. Wegańskie bułki drożdżowe.
0 0 vote
Article Rating

Paluchy chlebowe chodziły za mną już od dłuższego czasu ! Marzyły mi się takie puszyste bułeczki posypane aromatyczną czarnuszką. I w końcu udało mi się je zrobić. Jeśli tak jak ja jesteście fanami czarnuszki to z pewnością Wam zasmakują !

Jeśli chodzi o pieczywo to tak jak już wiele razy pisałam sto razy bardziej wolę domowe pieczywo niż sklepowe. Nie chodzi tylko o skład ale też o piękny zapach i smak 😉 Tym razem zrobiłam szybkie bułki drożdżowe posypane czarnuszką ! Idealne jako dodatek do dań, sałatek lub na śniadanie czy kolacje w towarzystwie lubionych dodatków. Przepis jest wegański, ale oczywiście zamiast mleka roślinnego można użyć krowiego. Co do oleju to najczęściej do pieczywa dodaję bezwonny olej rzepakowy lub oliwę z oliwek.

Koniecznie spróbujcie ! Z pewnością Wam zasmakują.

Paluchy chlebowe z czarnuszką

Wegańskie bułki drożdżowe.

Składniki:
550 g mąki pszennej
20 g drożdży
375 ml mleka sojowego lub innego roślinnego
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli ⠀

Do posmarowania :
Olej rzepakowy i czarnuszka do posypania ⠀

Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Do miseczki kruszymy drożdże, zalewamy je lekko ciepłym mlekiem i dodajemy łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, następnie przykrywamy miskę i odstawiamy na 10-15 min. Do drugiej miski przesiewamy mąkę. Wlewamy do niej pracujący zaczyn drożdżowy, dodajemy olej i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto (można wyrobić je ręcznie lub w robocie). Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy grubsze wałeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Podrośnięte paluchy smarujemy olejem lub mlekiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok. 12-15 min (czas zależy od wielkości bułek) do zarumienienia. Gotowe paluchy chlebowe studzimy na kratce.

Paluchy chlebowe z czarnuszką. Wegańskie bułki drożdżowe.

Paluchy chlebowe z czarnuszką

Wegańskie paluchy chlebowe na drożdżach posypane czarnuszką.
Kategorie: Pieczywo
Kuchnia: Wegańska
Tagi: bez jajek, bułki, wegańskie
Czas przygotowania: 40 minutes
Cook Time: 15 minutes
Całkowity czas: 55 minutes
Ilość porcji: 4 bułki
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 550 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 375 ml mleka sojowego lub innego roślinnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli ⠀

Sposób wykonania

  • Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Do miseczki kruszymy drożdże, zalewamy je lekko ciepłym mlekiem i dodajemy łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, następnie przykrywamy miskę i odstawiamy na 10-15 min.
  • Do drugiej miski przesiewamy mąkę. Wlewamy do niej pracujący zaczyn drożdżowy, dodajemy olej i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto (można wyrobić je ręcznie lub w robocie). Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy grubsze wałeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia.
  • W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Podrośnięte paluchy smarujemy olejem lub mlekiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok. 12-15 min (czas zależy od wielkości bułek) do zarumienienia. Gotowe paluchy chlebowe studzimy na kratce.
Instagram marcepanowa_
0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Praktycznie Perfekcyjna
9 miesięcy temu

Tak jak Ty wolę pieczywo własnej roboty. To ze sklepu to …. nie wypowiem się. Wiesz o co chodzi 😉 Świetny pomysł z dodaniem czarnuszki. Ma mnóstwo walorów i ten aromat. Mój mąż jest odpowiedzialny w domu za pieczywo i ostatnio serwuje mi bagietki. Teraz dostanie polecenie dodania czarnuszki 🙂

Iwetta
Iwetta
9 miesięcy temu

Też lubię robić swoje jak mam czas oczywiście Ale wiem wtedy co jem

swiat karinki
9 miesięcy temu

Lubię pieczywo własnej roboty ale jakoś nie zawsze mi ono wychodzi

Rafał
Rafał
9 miesięcy temu

Wyglądają niesamowicie delikatnie, jak bułeczki maślane. Muszę spróbować koniecznie

Candy Pandas
9 miesięcy temu

Uwielbiamy czarnuszkę i świetnie pasuje do pieczywa <3

Renata
9 miesięcy temu

Uwielbiam czarnuszkę, a paluchy chlebowe z czarnuszką do doskonała przekąska do piwa na przykład. Może zrobię takie na Sylwestra.