Paluchy chlebowe z czarnuszką

Paluchy chlebowe z czarnuszką. Wegańskie bułki drożdżowe.

Paluchy chlebowe chodziły za mną już od dłuższego czasu ! Marzyły mi się takie puszyste bułeczki posypane aromatyczną czarnuszką. I w końcu udało mi się je zrobić. Jeśli tak jak ja jesteście fanami czarnuszki to z pewnością Wam zasmakują !

Jeśli chodzi o pieczywo to tak jak już wiele razy pisałam sto razy bardziej wolę domowe pieczywo niż sklepowe. Nie chodzi tylko o skład ale też o piękny zapach i smak 😉 Tym razem zrobiłam szybkie bułki drożdżowe posypane czarnuszką ! Idealne jako dodatek do dań, sałatek lub na śniadanie czy kolacje w towarzystwie lubionych dodatków. Przepis jest wegański, ale oczywiście zamiast mleka roślinnego można użyć krowiego. Co do oleju to najczęściej do pieczywa dodaję bezwonny olej rzepakowy lub oliwę z oliwek.

Koniecznie spróbujcie ! Z pewnością Wam zasmakują.

Paluchy chlebowe z czarnuszką

Wegańskie bułki drożdżowe.

Składniki:
550 g mąki pszennej
20 g drożdży
375 ml mleka sojowego lub innego roślinnego
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli ⠀

Do posmarowania :
Olej rzepakowy i czarnuszka do posypania ⠀

Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Do miseczki kruszymy drożdże, zalewamy je lekko ciepłym mlekiem i dodajemy łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, następnie przykrywamy miskę i odstawiamy na 10-15 min. Do drugiej miski przesiewamy mąkę. Wlewamy do niej pracujący zaczyn drożdżowy, dodajemy olej i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto (można wyrobić je ręcznie lub w robocie). Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy grubsze wałeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Podrośnięte paluchy smarujemy olejem lub mlekiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok. 12-15 min (czas zależy od wielkości bułek) do zarumienienia. Gotowe paluchy chlebowe studzimy na kratce.

Paluchy chlebowe z czarnuszką. Wegańskie bułki drożdżowe.

Paluchy chlebowe z czarnuszką

Wegańskie paluchy chlebowe na drożdżach posypane czarnuszką.
Kategorie: Pieczywo
Kuchnia: Wegańska
Tagi: bez jajek, bułki, wegańskie
Czas przygotowania: 40 minutes
Cook Time: 15 minutes
Całkowity czas: 55 minutes
Ilość porcji: 4 bułki
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 550 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 375 ml mleka sojowego lub innego roślinnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli ⠀

Sposób wykonania

  • Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Do miseczki kruszymy drożdże, zalewamy je lekko ciepłym mlekiem i dodajemy łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, następnie przykrywamy miskę i odstawiamy na 10-15 min.
  • Do drugiej miski przesiewamy mąkę. Wlewamy do niej pracujący zaczyn drożdżowy, dodajemy olej i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto (można wyrobić je ręcznie lub w robocie). Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy grubsze wałeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia.
  • W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Podrośnięte paluchy smarujemy olejem lub mlekiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok. 12-15 min (czas zależy od wielkości bułek) do zarumienienia. Gotowe paluchy chlebowe studzimy na kratce.
Instagram marcepanowa_

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

12
Dodaj komentarz

avatar

6 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
RenataCandy PandasRafałswiat karinkiIwetta Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Praktycznie Perfekcyjna
Gość

Tak jak Ty wolę pieczywo własnej roboty. To ze sklepu to …. nie wypowiem się. Wiesz o co chodzi 😉 Świetny pomysł z dodaniem czarnuszki. Ma mnóstwo walorów i ten aromat. Mój mąż jest odpowiedzialny w domu za pieczywo i ostatnio serwuje mi bagietki. Teraz dostanie polecenie dodania czarnuszki 🙂

Iwetta
Gość
Iwetta

Też lubię robić swoje jak mam czas oczywiście Ale wiem wtedy co jem

swiat karinki
Gość

Lubię pieczywo własnej roboty ale jakoś nie zawsze mi ono wychodzi

Rafał
Gość
Rafał

Wyglądają niesamowicie delikatnie, jak bułeczki maślane. Muszę spróbować koniecznie

Candy Pandas
Gość

Uwielbiamy czarnuszkę i świetnie pasuje do pieczywa <3

Renata
Gość

Uwielbiam czarnuszkę, a paluchy chlebowe z czarnuszką do doskonała przekąska do piwa na przykład. Może zrobię takie na Sylwestra.