Jagodzianki z borówkami i kruszonką

Najlepsze jagodzianki z kruszonką
5 1 vote
Article Rating

Jagodzianki z borówkami i kruszonką – obowiązkowy letni wypiek !

Nawiązując do zdania powyżej nie wyobrażam sobie lata bez drożdżowych jagodzianek. Choć przyznaje w tym rok moje “jagodzianki” trochę oszukane bo nie znajdziecie w nich jagód tylko nadzienie z borówek amerykańskich i jeżyn ! Oczywiście nie mogło zabraknąć kruszonki – maślanej, słodkiej i chrupiącej 🙂 

Zdecydowanie to jedne z moich ulubionych drożdżówek, z którymi mam same miłe wspomnienia !

Jagodzianki z borówkami i kruszonką.

Jagodzianki z borówkami i kruszonką – przepis

Składniki:
600 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
250 ml mleka roślinnego (można dać dowolne ale polecam ryżowe lub owsiane)
100 g masła
100 g cukru
1 cukier waniliowy
1 całe jajko


Mleko lekko podgrzewamy odmierzany z podanej w przepisie ilości 1/2 szklanki, następnie rozpuszczamy w niej drożdże, dodajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy spieniony zaczyn drożdżowy, resztę mleka, przestudzone roztopione masło, jajko i cukier. Wyrabiamy ciasto (będzie klejące). Posypujemy miskę mąką i przekładamy ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i ściereczką, zostawiamy na 1h do podrośnięcia. Po tym czasie wyrabiamy ciasto podsypując mąką tak aby ciasto nie kleiło się do rąk. Borówki myjemy i zasypujemy cukrem, lekko je rozgniatając. Urywamy kawałki z ciasta, formujemy kuli i rozpłaszczamy je na placek, następnie nakładamy nadzienie i dokładnie zlepiamy boki. Układamy drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wierzch żółtkiem.


Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
90 g mąki pszennej



Wszystkie składniki zagniatamy i tak przygotowaną kruszonką posypujemy
wierzch drożdżówek. Pieczemy w 180 st.C ok. 30-35 min.

Spróbujcie ! Z pewnością przypadną Wam do gustu 😀

Jagodzianki z borówkami i kruszonką.

Będzie mi miło jeśli zajrzysz też na mój Instagram ❤️

5 1 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta Nowak
2 miesięcy temu

Pychota!