Kartacze: co warto wiedzieć na ich temat?

Są jednym z tych dań regionalnych, których w trakcie podróży po północno-wschodniej części Polski koniecznie trzeba spróbować. Kartacze to ciekawy smak i wiele ciekawych propozycji, dzięki czemu każdy z nas znajdzie takie przepisy na kartacze, które będą możliwie jak najlepiej odpowiadać jego indywidualnym gustom.

Jak przyrządzić taki przysmak? Czym tak właściwie są kartacze?

Kartacze to nic innego, jak rodzaj kulistej kluski z ziemniaków, w której znajduje się pyszny farsz. Takie danie cieszy się bardzo dużą popularnością na Podlasiu (z tą krainą jest zresztą najmocniej kojarzone), warto jednak pamiętać, że z kartaczami można się też zetkną w czasie pobytu na Mazurach oraz w wielu lokalach w rejonie Suwałk. Kartacze można też przygotować we własnym domu – wystarczy tylko znaleźć odpowiednią recepturę i postępować zgodnie z instrukcją.

Jakie przepisy pojawiają się najczęściej? Rozwiązanie najbardziej popularne to kartacze z farszem mięsnym, choć i wersja z twarogiem cieszy się coraz większą popularnością. W każdym przypadku podstawą staje się ciasto, które przyrządza się z kilograma surowych ziemniaków, ziemniaków ugotowanych (pół kilo) oraz ze szklanki mąki ziemniaczanej. Takie ciasto doprawia się solą, a następnie formuje się z niego większe placki. To na takim placku układa się farsz (mięsny, twarogowy lub warzywny). Następnie kartacza wystarczy zawinąć i gotować przez 15-20 minut w osolonej wodzie. Gotowe kartacze można podawać ze smażoną cebulką, albo ze skwarkami. W każdej wersji będą one smakować wspaniale, szczególnie jeśli dopasujemy farsz do swych preferencji.