Babka majonezowa jest tak popularna i znana, że dzisiaj już nikt się nie dziwi, że do ciasta tego dodajemy majonez. Babka ta mocno wyrasta, jest lekka, delikatna i puszysta. Aromatyzowana jest naturalnie skórką z cytryny, ale można ją wykonać w dowolnym smaku, dodając po prostu do ciasta swoje ulubione ekstrakty lub skórkę z innych cytrusów. Babka majonezowa przepis ten zawsze się udaje.
Babka majonezowa przepis
Składniki:
– 4 duże jajka
– 180 g drobnego cukru do wypieków
– 110 g ok. pół szklanki majonezu
– 80 g mąki pszennej
– 90 g skrobi ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– skórka otarta z 1 dużej cytryny lub z 2 małych
Wszystkie podane składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
1. W misie miksera umieszczamy jajka i cukier. Ubijamy do powstania jasnej i puszystej piany jajecznej, która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość.
2. Dodajemy stopniowo majonez, łyżka po łyżce, cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera.
3. Następnie dodajemy skórkę otartą z cytryny i ubijamy.
4. Bezpośrednio do ubitych składników przesiewamy mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
5. Mieszamy delikatnie szpatułką tylko do połączenia składników i nie dłużej.
6. Formę o pojemności około 2,1 litra należy wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepujemy. Następnie przelewamy do niej ciasto.
7. Pieczemy w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) przez 45 – 50 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu lekko uchylamy drzwi piekarnika. Dobrze jest zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, aby zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwieramy drzwi do połowy, a po chwili wyjmujemy ciasto z pieca. Wyjmujemy je z foremki i przekładamy na kratkę do przestudzenia. Po przestudzeniu babkę można oprószyć cukrem pudrem. Bardzo ładnie wygląda również posypana dodatkowo wiórkami kokosowymi.
Babka majonezowa to ciasto, które koniecznie trzeba upiec jako jedno z tych obowiązkowych do spróbowania. Jest super prosta do przygotowania, a do tego potrzeba do jej wykonania zaledwie kilka składników. Babka z majonezem wychodzi super puszysta oraz piaskowa, jest również wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polana cytrynowym lukrem będzie się wspaniale prezentować wśród dań – przykładowo na Wielkanoc.
Można upiec ją nawet na dwa dni przed podaniem. Trzeba wówczas po przestudzeniu zawinąć ją w torbę spożywczą i odłożyć do szafki. W dniu podania wystarczy już tylko ją udekorować i podać na stół.
Babka majonezowa może być przechowywana do 7 dni w temperaturze pokojowej, najlepiej w pojemniku na ciasto.