Ciasto na walentynki

Walentynki to ten wyjątkowy dzień w roku, kiedy chcemy dla naszej drugiej połówki zrobić coś prosto z serca. Idealnie na tą okazję sprawdzi się własnoręcznie zrobione ciasto walentynkowe. Można je zrobić również jako deser do kolacji we dwoje lub na inne, specjalne okazje.

Ciasto walentynkowe – jakie zrobić?

WALENTYNKOWE CIASTO CZEKOLADOWE

Składniki:

– 120 g masła
– 200 g czekolady deserowej (lub pół na pół: 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
– 1/2 szklanki mleka
– 80 ml ulubionego likieru
– 3 jajka
– 225 g drobnego cukru
– 225 g mąki
– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 100 g białej czekolady
– 100 g jogurtu naturalnego
– czerwone róże.

Wykonanie:

1. Jajka wyjąć z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej.

2. Dno tortownicy w kształcie serca lub zwykłej okrągłej o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.

3. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C.

4. Do rondelka wkładamy: pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewamy na minimalnym ogniu ciągle mieszając, aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową.

5. Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko, likier i mieszamy na gładką masę.

6. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę.

7. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.

8. Dodajemy ubite jajka oraz masę czekoladową, miksujemy na minimalnych obrotach miksera lub mieszamy rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.

9. Wykładamy je do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35 minut lub do suchego patyczka.

10. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.

11. Polewamy polewą: czekoladę łamiemy na kosteczki i roztapiamy, następnie stopniowo po łyżeczce dodajemy jogurt cały czas mieszając. Rozsmarowujemy po cieście. Kiedy polewa trochę zastygnie, dekorujemy ciasto płatkami róży.

WALENTYNKOWE CIASTO BEZ PIECZENIA Z SERDUSZKAMI

Składniki:

Spód:
– 1/2 opakowania sucharków – 150 gram

– 300 gram kremu czekoladowego

Pianka i serduszka:
– 3 galaretki truskawkowe + 3,5 szklanki wody

– 400 ml śmietanki kremówki 30%

Wierzch:
– 0,5 szklanki mleka w temperaturze pokojowej

– 1 łyżeczka żelatyny

– 2 łyżki zimnej wody.

Wykonanie:

1. Sucharki miksujemy w robocie na konsystencję bułki tartej.

2. Do zmielonych sucharów dodajemy krem czekoladowy, następnie dokładnie mieszamy. Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki – używamy foremki o wymiarach 21x21cm.

3. Galaretki zalewamy 3,5 szklanki bardzo gorącej wody i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia.

4.  Z rozpuszczonej galaretki odlewamy 1,5 szklanki i przelewamy na małą, płaską blaszkę posmarowaną cienką warstwą oleju. Studzimy i wkładamy do lodówki aby stężała – później trzeba wyciąć z niej serduszka. Pozostałą galaretkę odkładamy do wystudzenia, jednak galaretka nie ma stężeć, tylko całkowicie wystygnąć.

5. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno.

6. Do ubitej śmietanki dodajemy wystudzoną galaretkę, miksujemy do połączenia się składników – Masa nie będzie sztywna, ale płynna.

7. Masę przelewamy na przygotowany spód i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki.

8. Po tym czasie ze stężałej galaretki wycinamy foremkami do ciastek serduszka i układamy je na piance, całość wkładamy do lodówki.

9. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, mieszamy i odkładamy na około 5 minut, następnie podgrzewamy z kilkoma łyżkami mleka i dokładnie rozpuszczamy,  wlewamy do reszty mleka i mieszamy.

10. Na ciasto delikatnie za pomocą łyżki wylewamy mleko z żelatyną, aby pokryć przestrzenie między serduszkami. Najlepiej zrobić to wtedy, gdy ciasto jest w lodówce, aby podczas przenoszenia mleko nie rozlało się na serduszka.

11. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc, aby dobrze stężało.