Przepisy na pyszne ciasta cytrynowo-malinowe cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników słodkości. Kombinacja soczystej cytryny i aromatycznych malin sprawia, że te ciasta są nie tylko smaczne, ale również orzeźwiające. Jeśli szukasz inspiracji, aby przygotować coś wyjątkowego na specjalną okazję lub po prostu chcesz zaskoczyć swoją rodzinę i przyjaciół swoimi umiejętnościami w kuchni, nie mogłeś trafić lepiej! W tym artykule przedstawiamy najlepsze przepisy na ciasta cytrynowo-malinowe, które z pewnością zostaną docenione przez wszystkich smakoszy.
I. Ciasto cytrynowo-malinowe z kruszonką
To ciasto zachwyci wszystkich miłośników kruszonki. Delikatne i wilgotne ciasto cytrynowe doskonale komponuje się z kwasnymi, soczystymi malinami, a chrupiąca kruszonka dodaje mu wyjątkowego smaku. To przepis, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Składniki:
- 200 g margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka malin
Wykonanie:
- Margarynę należy rozpuścić i ostudzić.
- W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka, sok z cytryny oraz rozpuszczoną margarynę. Ciasto podzielić na dwie części.
- Na dnie formy do ciasta wyłożyć jedną część ciasta.
- Na ciasto położyć maliny, a następnie przykryć je drugą częścią ciasta.
- Na wierzchu ciasta posypać kruszonką, którą można przygotować, miksując mąkę, cukier i margarynę.
- Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
II. Ciasto jogurtowe z musem cytrynowo-malinowym
To lekkie i puszyste ciasto o delikatnym smaku cytrynowo-malinowym z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Idealne na letnie przyjęcia lub jako ucztowanie podczas rodzinnej kolacji.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 opakowanie budyniu cytrynowego
- 1/2 szklanki soku z malin
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- maliny (do dekoracji)
Wykonanie:
- W misce wymieszać mąkę, cukier, jogurt, jajka i olej, a następnie dodać proszek do pieczenia.
- Ciasto przełożyć do formy do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut.
- W międzyczasie przygotować mus cytrynowo-malinowy. W rondelku zmiksować sok z malin, cukier puder, budyń cytrynowy i żelatynę. Podgrzewać, mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i studzić.
- Na wystudzonym cieście rozsmarować mus cytrynowo-malinowy.
- Całość udekorować malinami i odstawić do schłodzenia.
III. Pufo…
IV. Puszyste ciasto jogurtowe z malinami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka malin
Wykonanie:
- W misce wymieszać mąkę, cukier, jogurt, jajka, olej, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dobrze połączyć składniki, aby uzyskać jednolitą masę.
- Do ciasta dodać maliny i delikatnie wymieszać.
- Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut, aż nabierze złotego koloru na wierzchu.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia przed podaniem.
V. Malinowe muffinki cytrynowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok i skórka z 1 cytryny
- 1 szklanka malin
Wykonanie:
- W misce wymieszać mąkę, cukier, jogurt, jajka, olej, sok i skórkę z cytryny oraz proszek do pieczenia.
- Do masy dodać maliny i delikatnie wymieszać.
- Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem.
- Muffinki piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.
- Gotowe muffinki wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
VI. Cytrynowe tartaletki z malinami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka malin
- 2 łyżki cukru
- sok i skórka z 2 cytryn
- 400 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru waniliowego
Wykonanie:
- W misce wymieszać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, masło i żółtka. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletki.
- Tartaletki piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, aż zaczną się rumienić.
- W międzyczasie przygotować krem cytrynowy. W rondelku wymieszać sok i skórkę z cytryn, śmietanę i cukier waniliowy. Podgrzewać, mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Tartaletki wyjąć z piekarnika i studzić.
- Na ostudzone tartaletki wyłożyć krem cytrynowy, a następnie udekorować malinami.
VII. Sernik cytrynowo-malinowy
Składniki:
- 250 g herbatników
- 150 g masła
- 500 g serka mascarpone
- 400 g serka twarogowego
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka malin
Wykonanie:
- Herbatniki rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masę wyłożyć na dno formy do pieczenia i wyrównać.
- W misce wymieszać serek mascarpone, ser twarogowy, jajka, cukier, mąkę, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Masa powinna być gładka i jednolita.
- Do masy dodać maliny i delikatnie wymieszać.
- Masę serową wylać na herbatniki.
- Sernik piec w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut.
- Upieczony sernik zostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Podsumowując, ciasta cytrynowo-malinowe to doskonały wybór dla wszystkich, którzy szukają świeżych, orzeźwiających i aromatycznych smaków. W tym artykule przedstawiliśmy siedem najlepszych przepisów na ciasta, które z pewnością zachwycą smakoszy. Warto wypróbować każdy z nich i znaleźć swoje ulubione. Smacznego!